Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Hurikán KIRK už mieri do Európy! Hrozí nebezpečné počasie: Vieme, ako zasiahne Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

BRATISLAVA - Nebezpečný hurikán KIRK, ktorý sa vytvoril nad Atlantikom sa postupne otáča a mieri do Európy. Niektoré krajiny, najmä na západe Európy, môžu očakávať nebezpečné počasie. Ako hurikán ovplyvní Slovensko?

Nad teplými vodami Atlantického oceánu sa začal rozmáhať hurikán KIRK, ktorého rýchlosť presahuje 220km/h. Aktuálne tak patrí do 4. kategórie. Informuje o tom portál imeteo.sk. KIRK spočiatku smeroval na sever, avšak už sa začína otáčať a poputuje do Európy, kde by mal doraziť už v stredu.

archívne video

Situácia v bratislavskom Ružinove po nočných prudkých vetroch (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Postupne však vďaka chladnejším vodám začne slabnúť a degraduje sa na post-tropický cyklón. Napriek tomu však zvyšky hurikánu spôsobia v Európe značné problémy. Najskôr zasiahne Španielsko, kde hurikán ovplyvní počasie najmä na západe a severe krajiny. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť cez 100 km/h a niekde dokonca až 150 km/h.

Vo štvrtok sa zvyšky hurikánu presunú do Francúzska, kde bude nebezpečné počasie pokračovať. Vietor tu taktiež dosiahne rýchlosť 100 km/h a to dokonca aj v Paríži. Na niektorých miestach experti očakávajú poryvy vetra o sile až 120 km/h. Následne bude postupovať do Nemecka, kde očakávajú poryvy vetra s rýchlosťou 100 km/h.

Zvyškom hurikánu KIRK sa nevyhne ani Slovensko. Do našej oblasti by mal prísť vo štvrtok a v piatok avšak už v slabšej sile. Prinesie so sebou nárazový vietor, ktorý by v nižších polohách mal dosahovať poryvy od 50 do 80 km/h. Čo nie je v našej oblasti výnimočné. Vo vyšších polohách a najmä na hrebeňoch hôr však môže zosilnieť až na 100 km/h.

Viac o téme: PočasieVietorHurikánKIRK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu