Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Viewegh sa vyrovnáva so stratou najbližšieho

Michal Viewegh
Michal Viewegh

MARTIN - Na to, ako sa vyrovnať so stratou najbližšieho človeka, sa snaží prísť jeden z najznámejších českých spisovateľov súčasnosti. Všetci priaznivci Michala Viewegha si môžu premiéru inscenácie Anjeli všedného dňa prísť pozrieť do martinského Slovenského komorného divadla (SKD) 1. februára.

V hre pod taktovkou Doda Gombára si zahrajú Ján Kožuch, Marek Geišberg, František Výrostko, Lucia Jašková, Renáta Rundová, Boris Zachar, Petronela Valentová, Michal Gazdík, Jana Oľhová, Dano Heriban, Miloslav Kráľ, Eva Gašparová, Milena Minichová, Dominik Zaprihač, Ľubomíra Krkošková a Eliška Nosálová. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Kučová z oddelenia prevádzky a predaja SKD.

Novela Anjeli všedného dňa zaujme svojou kompozíciou a prekvapí svojimi protagonistami – osudy učiteľa autoškoly, mladej vdovy a samovraha sa stretnú v jednom nezvratnom bode. Ich životy sleduje kvarteto anjelov. Nie sú to však strážni anjeli, ale anjeli poslednej pomoci, ktorých schopnosti - sily dobra, sú obmedzené. Vieweghovskí anjeli filozofujú, pochybujú, flirtujú, čítajú poéziu, ale napriek všetkým svojim pochybnostiam s ľuďmi súcitia a majú ich radi. Nemajú krídla a vyzerajú úplne jednoducho - ako dobrí ľudia. Snažia sa pre ľudí urobiť aspoň drobné láskavosti.

Viewegh napísal vážny príbeh, ale neodpustil si svoje typické ironické vtipkovanie a čierny humor. Aj v tejto novele hrá nezanedbateľnú - v spojení s anjelmi možno až kontroverznú - úlohu mužské erotické fantazírovanie. Ďaleko viac ako o smrti je táto novela emotívnou oslavou času žitia každého všedného dňa. Sám autor ju označil ako knihu o nás všetkých, ktorých čas je vymedzený, ale aj napriek tomu sa správame tak, akoby sme tu mali byť večne.

„V starých poznámkach som našiel zapísané jedno talmudské príslovie. Keď sa na zemi skončí jedno priateľstvo, v nebi zomrie jeden anjel. Pred rokmi som si tiež vystrihol fotografiu, na ktorej sa medzi ponáhľajúcimi ľuďmi jedného veľkomesta prediera dievča na kolieskových korčuliach v kostýme anjela. Ale nebudem tvrdiť, že práve to boli spúšťacie mechanizmy mojej obrazotvornosti. Na anjelov v tradičnom zmysle neverím, povedzme, že verím v sily dobra. Keď napríklad pokazíme zmienené priateľstvo, ubudne na svete kúsok pozitívnej energie,“ povedal Viewegh.

Michal Viewegh (1962) patrí medzi najčítanejších a najproduktívnejších súčasných českých spisovateľov. Od roku 1990 publikoval 18 kníh a jednu divadelnú hru, štyri jeho romány boli sfilmované (Báječná léta pod psa (1998), Výchova dívek v Čechách (1998), Román pro ženy (2005) a Účastníci zájezdu (2006).

Viewegh dráždi kritikov a publicistov svojou neúnavnou húževnatosťou písať. S každou knihou mení témy a formu rozprávania, píše nielen romány, ale aj poviedky, novely, paródie, novinové fejtóny a rozprávky. Posledné udalosti v jeho živote výrazne ovplyvnila smrť jeho otca a aj preto je jeho novela Anjeli všedného dňa oveľa vážnejšia, smutnejšia a melancholickejšia než jeho predchádzajúce knihy. Pokúša sa v nej nájsť spôsob, ako sa vyrovnať so smrťou najbližšieho človeka, ako sa nenechať prevalcovať každodennosťou a naučiť sa naozajstne žiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu