Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Rekonštrukciu kotolne vo Fakultnej nemocnici Trenčín vykonali v súlade so zmluvou

Fakultná nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica Trenčín (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

TRENČÍN - Rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná a neexistujú dôvody na jej spochybnenie. Vyplýva to z výsledkov auditu, ktoré v stredu na brífingu prezentoval riaditeľ nemocnice Michal Plesník.

Plesník reagoval na výhrady Lekárskeho odborového združenia, ktoré vedeniu nemocnice vyčítalo rekonštrukciu kotolne a potrubia, rovnako ako výskyt legionely v teplej vode v nemocnici.

archívne video

Tlačová konferencia Zuzany Dolinkovej k situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa riaditeľa FN Trenčín vzorky z regionálneho úradu verejného zdravotníctva preukázali, že voda v nemocnici je vhodná na pitie aj sprchovanie. Legionely sa podľa jeho slov vyskytujú takmer v každom vodovodnom potrubí a vo FN Trenčín sú ich množstvá hlboko pod akceptovateľným limitom.

"Nie je pravda, že v rámci koncesnej zmluvy mali byť vymenené všetky rozvody, to znamená aj všetky rozvody v budovách. Koncesná ani projektová dokumentácia o ničom takom nehovorili. Cieľom koncesie malo byť dosiahnutie úspor spotreby plynu. Audítorská spoločnosť deklarovala, že spotreba niekoľkonásobne klesla," doplnil Plesník s tým, že úspora predstavovala takmer 39 percent.

Bývalé vedenie nemocnice podľa neho napriek riadnemu odovzdaniu diela (rekonštrukcia kotolne a rozvodov) prestalo v auguste 2021 uhrádzať faktúry.

Téma sa podľa Štofka otvára príliš často

"Koncesionár včas a v danom rozsahu odovzdal dielo FN Trenčín, ktorá ho nijakým spôsobom nerozporovala. Takýto postoj (neplatenie faktúr) bol v rozpore s platnými účtovnými pravidlami a nemocnici hrozí pokuta až do výšky jeden milión eur," doplnil Plesník.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR Michala Štofka sa téma rekonštrukcie kotolne a rozvodov v trenčianskej nemocnici otvárala príliš často a chcú dať definitívne odpovede na všetky otázky.

"FN Trenčín si dala urobiť audit na hospodárnosť všetkých procesov, ktoré v nemocnici prebiehajú. Jeho súčasťou bol aj audit koncesnej zmluvy s dodávateľom tepla a modernizácie všetkých rozvodov. Nekomunikovali sme to skôr, pretože tento audit nebol hotový," zdôraznil Štofko.

Viac o téme: ZmluvaFakultná nemocnica TrenčínRekonštrukcia kotolne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu