BRATISLAVA – Napriek tomu, že na slovenské jedlá nedáme dopustiť, niektorých cudzincov ich chuť príliš neohúri. Dôkazom je aj rebríček desiatich najhoršie hodnotených slovenských jedál. Prvé miesto vás určite prekvapí.
Taste Atlas, online sprievodca tradičnými pokrmami, ktorý zhromažďuje autentické recepty, recenzie potravinových kritikov a výskumné články o obľúbených ingredienciách a jedlách, pravidelne uverejňuje rôzne zoznamy. Tie zahŕňajú najlepšie hodnotené jedlá rôznych krajín, ale aj tie najhoršie hodnotené. Podobný rebríček má aj Slovensko. Ukázalo sa, že medzi najmenej obľúbené slovenské pokrmy patrí napríklad žemľovka či bryndzová nátierka.
Najhoršie hodnotené jedlá
Na poslednom, desiatom mieste sa umiestnili strapačky – jednoduché jedlo pozostávajúce z kombinácie tradičných halušiek a kyslej kapusty. Deviate miesto patrí žemľovke a ôsme karbonátkam. Medzi tradičné slovenské pokrmy patrí aj demikát, polievka z bryndze, ktorá sa však v rebríčku najhoršie hodnotených slovenských jedál umiestnila na siedmom mieste. Ešte horšie sa umiestnila bryndzová nátierka, ktorej patrí šieste miesto. Na piatom mieste sa umiestnila veka, na štvrtom fliačky s kapustou a tretie miesto obsadili kokosové ježe. Druhé miesto patrí ryžovému nákypu a najhorším slovenským jedlom je podľa rebríčka smotanová nátierka.
Zdá sa však, že žemľovka, kokosové ježe či ryžový nákyp skutočne nepatrí medzi favoritov, pretože tieto tri pokrmy sa umiestnili aj v prvej trojke rebríčku šiestich najhorších slovenských dezertov. Ryžový nákyp dokonca získal absolútne prvenstvo.
Najpopulárnejšie jedlá
Naopak, najpopulárnejším pokrmom slovenskej kuchyne sú podľa portálu bryndzové halušky, ktoré dominujú rebríčku. Na druhom mieste sa umiestnil guľáš a prvú trojku uzatvárajú halušky. Štvrté miesto patrí kapustnici a piate šiškám. Na poslednom, desiatom mieste sa umiestnili lokše. Zaujímavosťou je, že obľúbené parené buchty skončili na 12. mieste, bryndzové pirohy až na 19. mieste a krupicová kaša na 29. mieste.