Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Stop LGBTI, dúham aj reklame! Danka rozhnevali nálepky poslankyne z PS: Vyhadzov z parlamentu

AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer,YouTube/NRSR)

BRATISLAVA - Podpredsedovi Národnej rady (NR) SR Andrejovi Dankovi (SNS) počas stredajšieho rokovania prekážalo, že poslankyňa (PS) používa v rokovacej sále počítač s nálepkami. Ide podľa neho o reklamu, čo je v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR. Najprv žiadal poslankyňu, aby si nálepky počas dňa dala z počítača dole. Napokon sa po slovnej prestrelke rozhodol poslankyňu vykázať zo sály. Lucia Plaváková argumentovala, že rokovací poriadok neporušuje.

"Sú tam dúhy, LGBTI témy, sú tam nálepky, ktoré propagujú firmy," skonštatoval Danko a požiadal Plavákovú, aby si dala nálepky dole, pokračovala bez počítača, alebo ich prekryla. Napokon ju vykázal zo sály. Vedľa nej sedela jej kolegyňa z poslaneckého klubu PS Dana Kleinert, ktorá mala taktiež na notebooku nálepku dúhy. Vykázanie z rokovacej sály sa považuje za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni. Podľa rokovacieho poriadku NR SR je do pléna zakázané nosiť materiály propagujúce "politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu".

aktuálne video

Danko vykázal Luciu Plavákovú pre nálepky na počítači (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

Následne požiadal Danko podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením parlamentu, aby zvolal poslanecké grémium. Diskutovať má o problematike nálepiek na počítačoch. Žiga zvolal poslanecké grémium na 10.45 h.

Stop LGBTI, dúham aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/NRSR)

Hlas podporil námietky Plavákovej

Koaličný Hlas-SD porušil koaličnú zmluvu tým, že poslanci tejto strany podporili námietku opozičnej poslankyne Lucie Plavákovej (PS) k jej vykázaniu z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR. Tvrdí to šéf SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko. Žiada o téme hovoriť na koaličnej rade. Stojí si za rozhodnutím vykázať poslankyňu za nálepky na jej počítači, ktoré považuje za reklamu. "Boli ste svedkom prvého politického podrazu Hlasu, pretože koaličná zmluva jasne hovorí, že poslanci Hlasu nemohli hlasovať za opozičný návrh. Došlo k hrubému porušeniu koaličnej zmluvy," povedal Danko novinárom. Pripomenul, že Hlas-SD sa často odvoláva na koaličnú dohodu. "Je to prvé hlasovanie, keď Hlas priamo zabezpečil víťazstvo PS," vyhlásil šéf SNS.

Danko zdôraznil, že Plavákovú už v minulosti upozornil, že nebude akceptovať, aby pri rečníckom pulte používala počítač s rôznymi nálepkami. "Poslanec nemôže žiadnu tému propagovať vizuálnymi prostriedkami," ozrejmil. Argumentuje, že vždy bol zástanca dodržiavania rokovacieho poriadku. Podpredseda parlamentu riešil podobný problém v utorok (24. 9.), keď boli v pléne členovia poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ v tričkách, ktoré podľa Danka propagovali hnutie. Poslanci si napokon na tričká obliekli saká, čo Danko ocenil.

Stop LGBTI, dúham aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Danko po slovnej prestrelke v stredu dopoludnia vykázal Plavákovú z rokovacej sály. Odvolával sa na rokovací poriadok, podľa ktorého je do pléna zakázané nosiť materiály propagujúce "politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu". Prekážalo mu, že má na počítači nálepky propagujúce LGBTI hnutie. Plaváková podala námietku, ktorej poslanci v hlasovaní vyhoveli. Podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD) po rokovaní poslaneckého grémia oznámil, že situáciou sa bude zaoberať ústavnoprávny výbor. Považuje za potrebné riešiť úpravu rokovacieho poriadku, aby bol jasný jeho výklad. "Zároveň je to ďalší dôvod, aby sme sa zišli ako pracovná skupina a nedoriešené otázky z aplikačnej praxe doriešili precizovaním rokovacieho poriadku," povedal.

Michal Šimečka Dankov postup ostro kritizuje

K incidentu v Národnej rade Slovenskej republiky sa vyjadril aj predsedda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. "Toto je taká neuveriteľná hanba. Krajina im padá na hlavu, a predsedajúci schôdze Andrej Danko prerušil rokovanie parlamentu, lebo naša poslankyňa Lucia Plaváková má nálepky na notebooku. Svojvoľne a v rozpore s rokovacím poriadkom perzekuuje našu kolegyňu a ústavnú činiteľku, len preto, že sa jemu osobne nepáči dúhová vlajka a má problém s queer ľuďmi. Neuveriteľné, ako si toto môže dovoliť podpredseda parlamentu," poznamenal v stanovisku.

Stop LGBTI, dúham aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTune/NRSR)

Ostro skritizoval aj konsolidačný balík. "Rozpadajú sa im mosty, odchádzajú lekárky, zdravotné sestry, policajti aj študenti, na ľudí uvrhli Ficovu drahotu za 2,7 miliardy eur, hádajú sa medzi sebou ako psy... a oni riešia dúhovú nálepku na notebooku. Toto ľuďom pomôže, aby sa im na Slovensku konečne žilo lepšie? Neviete vládnuť, choďte už radšej od toho," dodal.

Viac o téme: PoslankyňaAndrej DankoNárodná rada Slovenskej republikyLucia Plávalová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu