Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Rusko zvažuje rázny krok: Zákaz adopcií do krajín umožňujúcich zmenu pohlavia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA — Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, schválila v stredu v prvom čítaní pomerom hlasov 397:1 návrh zákona, ktorý zakazuje adopciu detí občanmi krajín, kde je povolená zmena pohlavia. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Návrh zákona predložila v júli skupina poslancov na čele s predsedom Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom. Ten tvrdí, že cieľom zákona je „ochrana detí a tradičných hodnôt“. Legislatíva sa podľa neho bude týkať občanov niekoľkých desiatok krajín. „Je potrebné chrániť naše deti pred hrozbami, s ktorými sa môžu stretnúť pri adopcii alebo poručníctve občanmi cudzích krajín, kde je povolená zmena pohlavia,“ povedal Volodin.

Adopcie ruských detí do zahraničná výrazne poklesli od roku 2012

Návrh zákona ešte musí prejsť dvoma čítaniami a musí ho schváliť horná komora parlamentu, až potom ho môže podpísať ruský prezident Vladimir Putin. Adopcie ruských detí do zahraničná výrazne poklesli od roku 2012, keď ich Moskva zakázala občanom USA. Od invázie ruských síl na Ukrajinu vo februári 2022 sa prakticky úplne zastavili.

Autori návrhu konštatujú, že jeho cieľom je „vylúčiť akúkoľvek možnosť adopcie ruských detí predstaviteľmi LGBT komunity“. Adopcie nebudú umožnené občanom krajín, kde je povolená „zmena pohlavia lekárskym zásahom, vrátane použitia liekov“, alebo umožňujú jednotlivcom zmeniť si pohlavie v dokladoch totožnosti. Autori zároveň poznamenávajú, že v podstate sa zavádza zákaz adopcie detí občanmi členských krajín NATO, „keďže drvivá väčšina z nich umožňuje zmenu pohlavia na legislatívnej úrovni“.

Hnutie LBGT označili ako extrémistické

Medzi autormi návrhu zákona sú okrem samotného Volodina aj šéf bezpečnostného výboru Štátnej dumy Vasilij Piskariov a predsedníčka výboru na ochranu rodiny Nina Ostaninová. Ten je novou verziou návrhu zákona z roku 2022, ktorého cieľom bolo zakázať adopciu ruských detí rodičmi z „nepriateľských krajín“ – týmto termínom Moskva označuje štáty, ktoré uvalili na Rusko sankcie za jeho ofenzívu na Ukrajine. V Rusku sa tiež diskutuje o návrhu zákona, ktorý zavedie pokuty za propagovanie „ideológie“ odmietania mať deti (childfree) na internete, v médiách, filmoch a reklame. V júli 2023 v Rusku zakázali ako extrémistické „medzinárodné LGBT hnutie“.

Viac o téme: AdopciaZmena pohlaviaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu