Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Vedela, že je to zlé

Jediná dáma z Hviezdnej roty si až do nášho stretnutia myslela, že naspídovanou veveričkou ju nazval Paľo Habera. Zobraziť galériu (5)
Jediná dáma z Hviezdnej roty si až do nášho stretnutia myslela, že naspídovanou veveričkou ju nazval Paľo Habera.

HELENA VIKOVÁ (17), nelichotivo prezývaná „naspídovaná veverička“, je skutočná záhada. Lepšie povedané jej spev. V SuperStar to gymnazistke naozaj nevyšlo. Pátrali sme, či bola na vine tréma, alebo „len“ prehnané sebavedomie.

Pravdu o Helene sme sa pokúšali zistiť od odvysielania bratislavského kastingu. Smola. Práve celý nasledujúci týždeň nedvíhala telefón a neukázala sa ani v škole. Vraj bola chorá.

Drvila sa na skúšky

„Naozaj som bola chorá,“ tvrdí aj pri stretnutí, ktorému predchádzalo mohutné esemeskovanie. Študentku bratislavského gymnázia zastihli naše správy nad maturitnými otázkami zo slovenčiny. „Zajtra nás z nich skúšajú, musím sa učiť,“ ospravedlnila sa a rozhovor posunula na druhý deň pred vyučovaním. Keď zaklopala na sklo redakčného auta, takmer sme ju nespoznali. Dlhé blond vlasy pod zadok mala nenápadne zopnuté dozadu, po mejkape ani stopa. Študentka ako všetky ostatné. S jediným rozdielom – Vikovú pozná „vďaka“ Hviezdnej rote celé Slovensko.

Vedela, že je to
Zobraziť galériu (5)
Skúsi tri vysoké

Tento rok končí štúdium na osemročnom gymnáziu, a tak bola namieste otázka, čo ďalej? „Chcem sa venovať spevu, preto jedna z troch prihlášok, ktoré si podám, pôjde na VŠMU, muzikálový spev,“ šokuje nás hneď na úvod. Okrem toho budú v hre ešte právo a jazyky na filozofickej fakulte. „Ak by to šlo, chcela byť som študovať dve vysoké súčasne, teda VŠMU a jazyky,“ prezradí ďalšiu časť plánov Helena. S jazykmi vraj Viková problém nemá. „Angličtinu sa učím od dvoch a nemčinu od ôsmich rokov. V škole a ešte aj v kurzoch, takže toto by som mala zvládnuť,“ vysvetľuje. Pričom momentálne rieši maturitu. Na skúške dospelosti si zmeria sily so spomínanými jazykmi, slovenčinou a s dejepisom. Táto Helenina zostava je definitívna, už ju nahlásila.

Ale čo ten spev? Na prijímačkách na VŠMU predsa spievať musí! „Ja viem, a preto sa teraz ešte okrem spevu zameriam na prekonanie trémy. Kvôli nej som nechodila ani na spevácke súťaže,“ vysvetľuje svoj „výkon“ na SuperStar. Tvorcovia ju preň označili za „blonďatú katastrofu“.

Vedela, že je to
Zobraziť galériu (5)
Na spev chodí

Keď si predstavíte Helenino trápenie na kastingu, ťažko sa veru verí tomu, čo hovorí o svojej doterajšej speváckej minulosti. „Ako menšia som chodila do zboru, potom som na chvíľu prestala kvôli škole, neskôr som sa doň vrátila. Teraz, teda asi štyri roky, sa venujem sólovému spevu,“ tvrdí Helena. Má dve učiteľky spevu: jednu v Základnej umeleckej škole, druhú súkromnú. Chodí k nim štyrikrát do týždňa, čo svedčí o tom, že to Helena so spevom myslí naozaj vážne.

A tu je tá záhada! Ak má súkromný učiteľ dobré nervy a vyučovaním spevu sa živí, môže pokojne venovať čas aj menej talentovanému dieťaťu. Na ZUŠ-ke je to trochu inak. Dieťa robí vstupné skúšky z intonácie a rytmu. Ak pohorí, učiteľ rodiča upozorní, že je to márne. Keď na tom rodič naďalej trvá, dieťa s použiteľným hudobným sluchom zostať môže, ale: „Neviem, či by sa našiel taký pedagóg, čo by sa na to dal,“ poznamenal zamestnanec istej bratislavskej ZUŠ-ky. Je teda možné, že jedine Helene Vikovej, ak naozaj nemá ani štipku talentu, nepovedali za tie roky pravdu do očí? To znie naozaj dosť nepravdepodobne.

Vedela, že je to
Zobraziť galériu (5)
Mame SuperStar zakázala

Jedna z mála vecí, ktoré sme v zostrihu zo SuperStar 3 nevideli, sú takzvané predkastingy. Tento rok im predsedala známa B3, teda Peter Graus, Tomáš Zubák a Maroš Kachút spolu s ľuďmi zo štábu Markízy. Možno ani súťažiaci nevedeli, že úlohou týchto skupín je vybrať pred porotu to najlepšie a najhoršie. A hlavne – vylúčiť priemer.

„Viková? Áno, tá bola u nás a automaticky sme ju posunuli ho Hviezdnej roty,“ potvrdil nám jeden člen výberovej komisie. Helena, podobne ako ostatní, to nevedela a bojovala. Svoj neúspech stále pripisuje obrovskej tréme. Jej hláška – Keď spievam, tak spievam – vraj stále platí. No dodáva: „Jasné, vedela som, že je to zlé, veď som sa počula.“ Odvahu pozrieť sa na seba v televízii nenašla, dokonca to „zakázala“ aj mame. Zlyhanie na kastingu aj následné posmešky v škole či reakcie na internete berie s nadhľadom: „No čo už, stalo sa. Späť to nevrátim. Našťastie mám v škole skutočných a rokmi overených kamarátov a tých sa držím,“ hovorí slečna narodená v znamení blížencov.

Vedela, že je to
Zobraziť galériu (5)
Odborníci: Bolo to zlé

Či na VŠMU má, ukážu prijímačky. Helena je o tom presvedčená. Odborníci, ktorých sme oslovili, však Vikovej budúcnosť nevidia v ružových farbách. Uznávaný hlasový pedagóg s desaťročnou praxou, špecializujúci sa na popový a rockový spev, zhodnotil jej vystúpenie takto: „Pod jej výkon sa nepodpísala ani tréma, ani takzvaný blok či iné nepríjemnosti. Nepovedal by som, že nevie spievať. Výstižnejšie je povedať, že vie zle spievať.“ Predseda poroty Laco Lučenič na otázku, či si vie v budúcnosti predstaviť Helenu ako speváčku, reagoval stručne a jasne: „Nie, neviem.“

Tento názor zdieľajú aj blondínkini spolužiaci. Vystúpenie na minuloročnej imatrikulácii hodnotili takmer rovnako. „Spievala tuším niečo od Christiny Aguilerovej. Nebol to až taký ,prúser‘ ako v SuperStar, ale inak nič moc,“ hovorí za viacerých jeden z nich. Druhý je radikálnejší: „Sám som hudobník, sluch mám naozaj dobrý, a v jej prípade by som sa na verejnosti radšej neprezentoval. Tá imatrikulácia, to bolo strašne zlé.“ Ak to však – a všetko tomu nasvedčuje – Helene na VŠMU nevyjde, určite sa nestratí. S dobrou znalosťou dvoch svetových jazykov a bojovnosťou, akú tento jedináčik doteraz preukázal, má celý život pred sebou. Aj keď bez milovaného spevu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu