Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

„Mesto duchov“ v hodnote viac ako 90 miliárd eur vyráža ľuďom dych: Zábery ako z apokalyptického filmu!

(Zdroj: X/ellkay_)

JOHOR – Projekt Forest City je iniciatíva v hodnote 90 miliárd eur na vybudovanie pobrežného mesta určeného na bývanie pre milióny ľudí. Malo ísť o environmentálne udržateľné mesto s golfovým ihriskom, vodným parkom, reštauráciami a inými luxusnými službami. S výstavbou sa začalo už v roku 2016, no namiesto obytnej zóny vzniklo strašidelné mesto duchov.

O novovzniknutom meste sa hovorilo ako o „mestskom raji“, keďže nové mesto v Malajzii bolo navrhnuté ako inteligentné mesto budúcnosti, ktoré spája prírodu a architektúru. Forest City sa nachádza v meste Johor v južnej Malajzii a komplex sľúbil, že privedie do regiónu milión nových obyvateľov. V skutočnosti bolo obývané len jedno percente zástavby, informovalo BBC. Napriek veľkoleposti počiatočného nápadu autori projektu však rýchlo zistili, že ide o príliš optimistický plán.

Aj keď malo mesto obsahovať všetko, čo obyvatelia potrebujú na bežný život, nehnuteľnosti boli určené primárne pre čínsky trh ako príležitosť na kúpu druhého domova alebo miesta na dovolenku. Ceny nehnuteľností však boli pre miestne obyvateľstvo príliš vysoké a pre zahraničných kupcov zase nezaujímavé. Výsledkom tak je strašidelné miesto so schodmi, ktoré nikam nevedú a prázdnymi obchodmi. Predajom spolu s cenami nepomohlo ani to, že mesto bolo postavené uprostred ničoho a vtedajšia pandémia celú situáciu ešte zhoršila.

Teraz, keď je miesto zaujímavé svojou opustenosťou, navštevujú ho mestskí prieskumníci, ktorí rozprávajú jeho príbeh pomocou záberov opustených budov a ulíc. Jedným z nich je aj YouTuber Ben Morris, ktorý sa do „mestského raja“ vybral pred asi štyrmi mesiacmi. „Myslím, že na boku budovy vyrastajú rastliny, ale vyzerá to, akoby sa tu odohrala zombie apokalypsa,“ povedal vo svojom videu. „Je to celkom zvláštny pocit chodiť po tomto mieste: všetko je také čisté, dobre udržiavané, ale v skutočnosti tu nikto nie je, aby si to užíval,“ uviedol ďalej.

Počas svojho pobytu sa Morris stretol s niektorými z mála obyvateľov, ktorí žijú v meste duchov, ktoré pozostáva z nákupného centra s väčšinou uzavretými obchodmi a nedokončenými vežovými blokmi. Morris vo svojom videu spomenul aj niekoľko dôvodov, prečo projekt zlyhal, vrátane veľkej majetkovej krízy v Číne, ktorá ovplyvnila nielen vývoj v krajine, ale aj v zámorí.

Viac o téme: KomplexMesto duchovJohorForest City
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu