Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Syn zomrel na rakovinu, jeho spermie zostali zmrazené: Rodičia chcú z nich splodiť vnúča

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Seniorský manželský pár v Indii vyjadril obrovskú radosť po tom, čo súd nariadil nemocnici vydať im zmrazené spermie ich zosnulého syna, aby mohli mať vnúča prostredníctvom náhradného materstva. Tento prelomový rozsudok Vyššieho súdu v Dillí prišiel po štyrročnom právnom boji.

"Mali sme veľké nešťastie, stratili sme syna. Ale súd nám dal veľmi vzácny dar. Teraz by sme mohli nášho syna dostať späť," povedala matka Harbir Kaur pre BBC. Pani Kaur a jej manžel Gurvinder Singh podali žalobu na súd po tom, čo nemocnica Ganga Ram v Dillí v decembri 2020 odmietla vydať spermie ich syna, ktoré boli uložené v ich fertilizačnom laboratóriu.

Syn zomrel na rakovinu,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

30-ročnému synovi páru, Preetovi Inderovi Singhovi, bol v júni 2020 diagnostikovaný Non-Hodgkinov lymfóm - forma rakoviny krvi. Pred začatím chemoterapie mu nemocnica odporučila zamraziť spermie, keďže liečba by mohla negatívne ovplyvniť kvalitu jeho spermií. Preet Inder, ktorý bol slobodný, súhlasil a jeho vzorka bola zmrazená 27. júna 2020. Liečba však nemala šťastný koniec a ich syn zomrel začiatkom septembra toho istého roku.

Sudkyňa Prathiba Singh vo svojom rozhodnutí uviedla, že "podľa indického práva neexistuje zákaz posmrtného rozmnožovania", ak dal darca spermií súhlas. Dodala, že rodičia majú nárok na vzorku, pretože v prípade absencie manželky alebo detí sa stávajú zákonnými dedičmi podľa Zákona o hinduistickom dedičstve.

Syn zomrel na rakovinu,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pár, ktorý je veku okolo 60 rokov, uviedol, že sa obrátili na súd, pretože chceli pokračovať v "odkaze" svojho syna. Rozhodnutie im podľa ich slov pomôže zachovať spojenie s ním a umožní pokračovanie rodového mena. Zvažujú využitie jeho spermií na náhradné materstvo a príbuzná súhlasila, že bude náhradnou matkou.

Ako to je v iných krajinách?

Tento prípad je zriedkavý, ale nie bez precedensu. V roku 2018 sa 48-ročná žena v indickom meste Pune stala starou mamou dvojičiek prostredníctvom náhradného materstva s použitím spermií jej 27-ročného syna, ktorý zomrel na rakovinu mozgu v Nemecku. Podobné prípady boli zaznamenané aj v USA a Izraeli.

Syn zomrel na rakovinu,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

USA, Spojené kráľovstvo, Japonsko, Česká republika a niektoré ďalšie krajiny umožňujú posmrtnú reprodukciu s písomným súhlasom. Austrália ukladá dodatočnú podmienku jednoročného čakania po smrti, aby mala čas na vyrovnanie emócií. Táto prax je zakázaná v mnohých krajinách, ako je Taliansko, Švédsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Malajzia, Pakistan, Maďarsko a Slovinsko, zatiaľ čo väčšina juhoázijských susedov Indie – Srí Lanka, Nepál, Bhután a Bangladéš – nemá žiadne usmernenia. Hoci v mnohých krajinách existujú zákony upravujúce posmrtné rozmnožovanie, väčšina prípadov sa týka manželského partnera, ktorý chce použiť zmrazené vajíčka alebo spermie na počatie.

Tento prípad vyvoláva mnoho etických otázok a diskusií o právach rodičov, posmrtnej reprodukcii a práve nenarodených detí poznať svojich biologických rodičov. Napriek tomu pani Kaur verí, že súdne rozhodnutie jej ponúklo "záblesk nádeje, že budeme schopní priviesť nášho syna späť".

Viac o téme: Starí rodičiaSúdny sporIndiaZmrazené spermiePosmrtné rozmnožovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu