Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Musk uhradil miliónové pokuty! Súd v Brazílii nariadil obnoviť fungovanie sociálnej siete X

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Brazílsky Najvyšší súd v utorok nariadil obnoviť fungovanie sociálnej siete X v krajine. Sieť bola viac ako mesiac zablokovaná pre šírenie dezinformácií a nedodržiavanie súdnych príkazov, píše agentúra AFP.

"Povoľujem okamžité obnovenie činnosti" tejto sociálnej siete, uviedol vo svojom rozhodnutí sudca Alexandre de Moraes po tom, ako spoločnosť Elona Muska uhradila miliónové pokuty za nedodržanie série súdnych príkazov. Sociálnu sieť X nariadil súd sprístupniť miliónom jej brazílskych používateľov do 24 hodín.

archívne video

Rada vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ: Oddnes sa dá uchádzať o 60 mil. eur na športoviská a cykloturistiku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Moraes vedie s Muskom dlhodobý spor, ktorý je súčasťou jeho úsilia o potlačenie šírenia dezinformácií v krajine. Sudca Najvyššieho súdu v auguste nariadil vypnutie X v Brazílii po tom, ako Musk odmietol vymazať desiatky pravicových účtov, ktoré šírili konšpiračné teórie a dezinformácie, a následne nevymenoval právneho zástupcu v krajine, ako mu bolo nariadené.

Musk so sudcom nesúhlasil a nazval ho dokonca "zlomyseľným diktátorom". Nakoniec však spoločnosť splnila všetky požiadavky, aby bolo pozastavenie fungovania obnovené. Minulý týždeň Moraes potvrdil, že spoločnosť uhradila aj pokuty vo výške približne 5,2 milióna dolárov (4,7 milióna eur).

Viac o téme: XBrazíliaSúdTwitterDezinformácieElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu