Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

EÚ pritvrdzuje! Obľúbeného čínskeho predajcu tlačí k múru, zostáva mu na to pár dní

Temu je v hľadáčiku Európskej komisie Zobraziť galériu (3)
Temu je v hľadáčiku Európskej komisie (Zdroj: SITA/Business Wire, TASR/AP Photo/Omar Havana)

BRUSEL - Online obchodná spoločnosť Temu je v hľadáčiku Európskej komisie. Brusel požiadal čínsku spoločnosť, aby poskytla podrobnosti o svojom postupe proti predaju nelegálnych produktov. Už v septembri viaceré krajiny Európskej komisie vyzvali Brusel na väčšiu kontrolu internetových predajcov, ako sú Temu či Shein.

archívne video

PZ pre podvody na senioroch spúšťa so Slovenskou poštou preventívny program (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Európska komisia (EK) žiada od čínskeho internetového predajcu Temu ďalšie vysvetlenia. Podozrieva ho, že nerobí dosť proti predaju nelegálnych a potenciálne nebezpečných výrobkov na svojom webe. Komisia o tom dnes informovala v dennom prehľade. Robí tak na základe nariadenia EÚ o digitálnych službách (DSA). Je to už druhá takáto žiadosť, uviedla agentúra AFP.

Európska exekutíva, ktorá teraz v EÚ hrá úlohu digitálneho policajta, požaduje „podrobnosti o systémoch odporúčaní spoločnosti Temu a rizikách pre ochranu osobných údajov používateľov“, informuje portál La Tribune. Temu musí tieto informácie poskytnúť do 21. októbra a podľa odpovedí komisia určí ďalší postup. Temu tak má na odpovede len pár dní. Žiadosti o informácie zatiaľ nepredstavujú obvinenia. Ide o prvý krok, ktorý môže viesť k začatiu formálneho vyšetrovania a potom k vysokým finančným sankciám v prípade preukázaných porušení.

EÚ pritvrdzuje! Obľúbeného čínskeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Temu)

Temu musí EÚ podrobne uviesť najmä opatrenia prijaté „proti prítomnosti a opätovnému objaveniu sa obchodníkov predávajúcich nelegálne produkty“ na svojej platforme. Európska komisia chce poznať aj opatrenia prijaté na zníženie „rizík spojených s ochranou spotrebiteľa, verejným zdravím a blahom používateľov“.

Tlak sa stupňuje aj od krajín EÚ

Nemecká vláda spolu s Rakúskom, Poľskom, Dánskom, Holandskom a Francúzskom ešte v septembri vyzvala EK, aby zaviedla dôsledné sankcie v prípade, že online predajcovia ako Temu či Shein nedodržiavajú platné pravidlá a napríklad nezabezpečia nápravu, keď sú výrobky na ich stránkach klasifikované ako nebezpečné.

EÚ pritvrdzuje! Obľúbeného čínskeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew, File)

Shein a Temu sú veľmi populárne, najmä vďaka nízkym cenám. Portály sú však kontroverzné. Zástupcovia obchodu, politici a obhajcovia spotrebiteľov okrem iného kritizujú kvalitu výrobkov, nedostatočnú kontrolu a nespravodlivé podmienky hospodárskej súťaže. Platformy obvinenia z nekalých praktík odmietajú. "Týka sa to práva životného prostredia, práv spotrebiteľov a, samozrejme, týka sa to aj otázok, ako je ochrana údajov a práva duševného vlastníctva," povedal nemecký štátny tajomník ministerstva hospodárstva Sven Giegold.

Viac o téme: Európska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu