Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Hizballáh odvysielal nahrávku s hlasom zabitého vodcu Nasralláha

Radikálni bojovníci Hizballáhu, teroristickej skupiny operujúcej v Libanone
Radikálni bojovníci Hizballáhu, teroristickej skupiny operujúcej v Libanone (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban)

BEJRÚT - Libanonské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu odvysielalo zvukovú nahrávku s hlasom svojho zabitého vodcu Hasana Nasralláha. Informuje agentúra AFP.

"Počítame s vami... pri obrane vášho ľudu, vašich rodín, vášho národa, vašich hodnôt a vašej dôstojnosti, a pri obrane tejto svätej a požehnanej zeme a týchto čestných ľudí," uviedol Nasralláh v nahrávke, ktorá podľa Hizballáhu vznikla počas jeho prejavu pred členmi hnutia počas vojenských manévrov. Nasralláh prišiel o život počas izraelského vzdušného útoku na južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút 27. septembra. Vodcom šiitského proiránskeho hnutia bol viac než tri desaťročia.

Hnutie začalo z Libanonu podnikať raketové útoky na Izrael vlani 8. októbra. Deň predtým, 7. októbra, palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na južný Izrael, v dôsledku čoho vypukla vojna v Pásme Gazy. Hizballáh uviedol, že svoje útoky na sever Izraela podniká na znak solidarity s Hamasom. V dôsledku útokov Hizballáhu museli svoje domovy opustiť tisíce Izraelčanov na severe krajiny. Izrael nedávno spustil intenzívnu vojenskú operáciu proti cieľom Hizballáhu v Libanone, aby umožnil svojim obyvateľom návrat domov.

Viac o téme: LibanonHizballáhHasan Nasralláh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu