Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Muž navštívil Severnú Kóreu: Z jeho zážitkov priam mrazí! Domácim položil JEDNU otázku, potom sa bál o život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PCHJONGJANG - Ľudia, ktorí strávili istý čas v Severnej Kórei, spomínajú na nepochopiteľné veci, ktoré sa dejú za hranicami tejto krajiny. Okrem iného si spomínajú aj na to, prečo je na jej území nebezpečné robiť to, čo turisti bežne robia, čiže nakrúcať videá, robiť fotografie alebo sa pýtať domácich obyvateľov na bežný život.

Cez trhliny autoritárskej steny Kim Čong-una občas presakujú otrasné príbehy o hlade, tajných väzniciach a drakonickom sociálnom zákone, ktorý už viac ako 70 rokov umlčuje potenciálnych disidentov. Po incidente Otta Warmbiera (21), ktorý bol pravdepodobne otrávený po tom, čo údajne strhol zo steny propagandistický plagát, sa Severná Kórea stáva čoraz viac desivou destináciou, informovalo BBC. Za tento zločin bol tento americký študent odsúdený na 15 rokov nútených prác. Lenže krátko po vynesení rozsudku utrpel z „neznámych príčin“ ťažké neurologické poranenie a upadol do kómy. Zomrel o rok neskôr po tom, ako sa mohol vrátiť do USA. Hrozivý prípad však nebol pre zahraničných turistov dostatočne odradzujúci a ročne vycestuje do tejto krajiny približne 5 000 západných turistov.

Počas pobytu sú nútení tráviť čas v blízkosti svojho oficiálneho sprievodcu, ktorý poskytuje veľmi kultivovanú prehliadku krajších miest. Spravodlivé súdne konanie je v krajine mimoriadne vzácne a akýkoľvek nepatrný pohyb, ktorý by mohol naznačovať, že ste nepriateľ štátu, vás môže rýchlo priviesť do koncentračného tábora. Realitu, ktorej čelia občania pod vládou dynastie Kimovcov, opísal Ki-jon Kil z Južnej Kórei. Prezradil, že počas krátkeho výletu do Pchjongjangu bol blízko k zadržaniu za jednoduchú otázku. Severnú Kóreu navštívil v rámci programu horskej turistiky Geumgangsan.

Žiadny prístup k civilistom

Návšteva, ktorej cieľom bola propagácia cestovného ruchu a kultúry, nabrala dramatický spád, keď sa rozhodol urobiť službu pre juhokórejský spravodajský kanál. „Novinár z veľkej vysielacej stanice ma požiadal, aby som tajne nakrútil panoramatický výhľad na severokórejské mestá z hory,“ povedal prezident Organizácie cestovného ruchu v Soule pre portál news.com.au. Jeho tajný pokus ale nezostal bez povšimnutia. „Severokórejskí vojaci vyšetrovali všetkých 300 turistov, ktorí sa zúčastnili na programe, aby našli toho, kto urobil video,“ povedal. „Nikdy som sa neprihlásil a odvysielané bolo až v ranných správach po mojom návrate domov,“ dodal.

Muž navštívil Severnú Kóreu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Spomenul si, že videl nákladné auto plné severokórejských robotníkov, ktorých prevážali na ovocnú farmu a mnohí z nich mali okolo hlavy biele obväzy. To bol jeho jediný kontakt s domácimi obyvateľmi. Cudzincom sa vo všeobecnosti odporúča, aby sa držali ďalej od miestnych. V závislosti od povahy a významu vašej návštevy sa tiež veľmi neodporúča ísť na prechádzku v noci. V Ki-yonovom prípade boli pred jeho hotelom rozmiestnení vojaci, ktorí mu fyzicky bránili pozrieť si mesto po zotmení. „Nemal som povolený prístup k žiadnym civilistom. Všetci boli odsunutí z miest, kam sme chodili,“ povedal.

Muž navštívil Severnú Kóreu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Strach je najsilnejšou zbraňou

„Ďalšia vec, ktorá ma prekvapila, nastala v okamihu, keď som išiel na štadión Rungrado v Pchjongjangu, kde sa konala prehliadka,“ pokračoval. „Zmobilizovali tisíce Severokórejčanov, aby sa jej zúčastnili. Všetci sa pohybovali systematicky. Ešte viac ma však prekvapilo, že na štadióne bolo 100 000 ľudí, ale keď zahraniční návštevníci vyšli von, nebol tam nikto. Myslím si, že ľudia museli zo štadióna odísť cez podzemný systém,“ uviedol ďalej. Keďže Severná Kórea je vždy pripravená na vojnu, hlavné mesto má pod svojimi ulicami viacero tunelov a bunkrov. 

Strach je najsilnejšou zbraňou dynastie Kimovcov a naplno sa prejavuje, keď prichádzajú turisti. „Zostal som tam štyri alebo päť dní a keď sme odchádzali autobusom, videli sme severokórejských vojakov na nákladných autách po oboch stranách cesty,“ pokračoval Ki-jon. Povedal, že keď ich kontrolovali, mali na zastrašovanie nože a pištole. Pravdepodobne sa chceli uistiť, že sa žiaden Severokórejčan nepokúsi pred nástupom do lietadla utiecť. „Myslím, že toto gesto malo ukázať ich vojenskú silu. Je to kontrolovaná spoločnosť, takže všetko riadi režim,“ pokračoval. 

Študent z neďalekej univerzity, ktorý ho sprevádzal, mu rýchlo pripomenul, aby sa nikdy nepýtal na životy miestnych ľudí. „Keď som sa pýtal na živobytie a životnú úroveň Severokórejčanov, študent sa mi vlastne vyhrážal. Bol to veľmi desivý a hrozivý zážitok, spomína si. Okrem toho si všimol nedostatok moderných zariadení a pripomenul, že jeho hotel zostal počas pobytu viackrát bez elektrickej energie. 

Cieľom je porušovať ľudské práva

Nezisková organizácia Korea Future nedávno vypracovala správu, v ktorej tvrdí, že odhalila nové podrobnosti o živote vo vnútri väzenského systému krajiny. „Cieľom našej správy je v podstate odhaliť porušovanie ľudských práv, ku ktorému dochádza v rámci severokórejského väzenského systému. Zistilo sa v nej, že aj desať rokov po zriadení vyšetrovacej komisie OSN stále dochádza k systematickému a rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv,“ hovorí vyšetrovateľ Kim Jiwon. Mimovládna organizácia vytvorila 3D modely niektorých miest a tvrdí, že má dôkazy o viac ako tisícke prípadov mučenia a ponižujúceho zaobchádzania s väzňami.

Muž navštívil Severnú Kóreu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Správa porovnáva situáciu so situáciou sovietskeho Ruska pred jeho rozpadom v 90. rokoch. „Je to porovnateľné so sovietskym gulagom. Severokórejský trestný systém nemá zadržiavať a rehabilitovať osoby odsúdené súdmi v bezpečných a humánnych zariadeniach. Jeho účelom nie je ani zníženie recidívy a zvýšenie verejnej bezpečnosti,“ uvádza sa v správe, informuje portál Prison Insider. „Cieľom je izolovať od spoločnosti osoby, ktorých správanie je v rozpore s presadzovaním jedinečnej autority najvyššieho vodcu Kim Čong-una,“ dodáva správa.

Zaobchádzanie ako so zvieratami

Smutne preslávený príbeh jedného preživšieho hovorí, že s väzňami sa zaobchádzalo ako so zvieratami. Vo vnútri koncentračného tábora severokórejskí pešiaci podľa vlastného uváženia porušovali ľudské práva, keď sa väzni snažili prežiť. „Keď chováme králiky, chováme ich v brlohoch s plotmi a dávame im jedlo. Vo väzení to bolo, ako keby sme boli králiky držané v cele, dostávali sme jedlo spoza mreží... nezaobchádzali s nami ako s ľuďmi, ale ako s nejakým druhom zvierat,“ uviedol anonymný preživší v príspevku, ktorý zverejnila CNN v roku 2023.

Viac o téme: ZastrašovanieSeverná KóreaVäzenieNehumánne podmienky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu