Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Múzeum vyrazilo návštevníkom dych: Najnovšiu výstavu si môžete pozrieť úplne nahí! Len pre odvážnych

(Zdroj: YouTube/RFI_En)

MARSEILLE - Múzeum v juhofrancúzskom meste Marseille pozýva návštevníkov, aby objavili vzťah Európy k naturistickému životnému štýlu. Preto im ponúkajú možnosť prechádzať sa jeho chodbami bez oblečenia. Mnohí ju vraj prijímajú, ale niektorí majú z tejto ponuky kultúrny šok.

Ak plánujete navštíviť Múzeum civilizácií Európy a Stredomoria v Marseille, nemusíte veľmi premýšľať nad tým, čo si oblečiete. Expozíciu o histórii naturistického životného štýlu v Európe si môžete pozrieť aj bez oblečenia. „Raz za mesiac môžu jeho návštevníci skúmať históriu naturizmu v Európe len vo svojich topánkach,“ vysvetlil šéf francúzskej naturistickej organizácie FFN Eric Stefanut, informuje portál France 24. „Nestáva sa každý deň, aby ste chodili po múzeu nahí,“ povedala 38-ročná návštevníčka múzea Julie Guegnolleová, ktorá oslavovala narodeniny v Múzeu civilizácií Európy a Stredomoria (Mucem) na výstave „Naturistické raje“. Toto miesto si vybrala preto, lebo chcela na svoje narodeniny urobiť niečo iné. „Keď sme prišli, cítili sme sa trochu stratení, ale nie je to až také zvláštne,“ povedala.

Niektorí návštevníci utrpeli väčší kultúrny šok, pričom jeden pár z juhozápadného Anglicka žasol nad oslobodeným postojom k nahote. Kieren Parker-Hall a Xander Parry uviedli, že sa im páčila fantastická fotografia vrátane nahého čiernobieleho portrétu Christiane Lecocqovej – priekopníčky francúzskeho nudizmu, ktorá zomrela vo veku 103 rokov. Objavovanie histórie naturizmu v nahote bolo pre dvoch Britov príležitosťou, ktorá sa naskytne raz za život, a to najmä preto, lebo takáto prax nie je v ich krajine všeobecne vítaná. „V Anglicku nie je veľa nudistických vecí,“ povedal 28-ročný Parker-Hall.

Šéf miestneho združenia naturistov a spoluorganizátor výstavy Bruno Saurez uviedol, že nudistické hnutie vzniklo vo Švajčiarsku a Nemecku v 19. storočí. Prvá francúzska skupina bola založená v juhovýchodnom regióne Provence v roku 1930 a potom sa rozšírila po celej krajine. „Južné prístavné mesto Marseille, dlho považované za baštu naturizmu, sa môže pochváliť niekoľkými špecializovanými centrami, čiastočne kvôli miernemu podnebiu v regióne,“ doplnil Saurez. Pre úplne oblečených a aj nahých je expozícia otvorená do 9. decembra.

Viac o téme: MúzeumVýstava FrancúzskoNahota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu