Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Južná Kórea ponúkla humanitárnu pomoc Severnej Kórei: Krajinu trápia rozsiahle záplavy

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Južná Kórea ponúkla humanitárnu pomoc Severnej Kórei, aby jej pomohla vysporiadať sa so škodami spôsobenými nedávnymi výdatnými dažďami a povodňami, oznámil vo štvrtok juhokórejský Červený kríž. Informujeme podľa správ agentúr AP a Reuters.

Ide o zriedkavý krok zo strany Južnej Kórey smerom k jej severnému susedovi za vlády prezidenta Jun Sok-jola. Vzhľadom na nepriateľstvo, ktoré medzi týmito susediacimi krajinami vládne, pritom nie je jasné, či Pchjongjang túto pomoc prijme. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uviedlo, že Soul je prípravený poslať rýchlo dodávky pomoci v reakcii na "humanitárne ťažkosti", ktorým čelia Severokórejčania po nedávnych silných búrkach.

Líder Kim Čong-un osobne navštívil zaplavené oblasti

Juhokórejské úrady sú pritom pripravené rokovať o potrebných dodávkach pomoci, ich rozsahu a spôsobe prepravy a čakajú na odpoveď Pchjongjangu, uviedol Červený kríž. Táto humanitárna organizácia pritom už v minulosti viedla projekty zahŕňajúce obe znepriatelené Kórey, ktoré sa týkali napríklad zjednotenia rozdelených rodín či dodávok pomoci.

V uplynulých dňoch zasiahli severozápad KĽDR prudké dažde, v dôsledku ktorých bolo v regiónoch Sinuidžu a Uidžu zaplavených vyše 4000 domov, uviedli severokórejské médiá. Líder Kim Čong-un pritom osobne navštívil zaplavené oblasti a podľa miestnych médií vyjadril znepokojenie nad vzniknutými škodami.

V KĽDR evidujú veľké počty obetí na životoch

Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie pritom existuje možnosť, že v KĽDR evidujú v súvislosti s touto prírodnou katastrofou veľké počty obetí na životoch. Juhokórejská televízia TV Chosun s odvolaním sa na nemenovaného juhokórejského predstaviteľa uviedla, že sa odhaduje, že v dôsledku prudkých dažďov mohlo zahynúť alebo je nezvestných v KĽDR 1100 až 1500 ľudí. Severná Kórea nijaké obete nehlásila. Rozsah škôd a obetí je v tejto izolovanej krajine ťažké vyhodnotiť, keďže v nej nepôsobí nijaká medzinárodná humanitárna organizácia monitorujúca situáciu. Pre postihnutú oblasť pritom hlásili na štvrtok a piatok ďalšie dažde.

Vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreu, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne, sú v súčasnosti mimoriadne napäté aj pre tvrdý postoj súčasnej juhokórejskej vlády ku severu. Napätie medzi krajinami spôsobujú aj ambície Pchjongjangu spojené s jeho jadrovým program, či rozšírenie vojenských cvičení Južnej Kórey s Japonskom a USA.

Viac o téme: ZáplavyHumanitárna pomocSeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu