Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pri útoku Izraela na Pásmo Gazy zahynul predstaviteľ záchrannej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

GAZA - Pri izraelskom útoku na dom v meste Džabálijá v nedeľu zahynul zástupca riaditeľa pohotovostnej služby v severných oblastiach Pásma Gazy Muhammad Mursí. O život prišli aj štyria členovia jeho rodiny, uviedli zdravotníci.

Civilná záchranná služba ozrejmila, že od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra minulého roka zahynulo celkovo 83 jej členov v dôsledku izraelskej paľby. Izrael sa k smrti Mursího bezprostredne nevyjadril.Obyvatelia uviedli, že izraelské jednotky vyhodili do vzduchu aj niekoľko domov vo štvrti Zajtún v meste Gaza, ktorá sa nachádza iba päť kilometrov od Džabálije. Niektorí ľudia sú uväznení vo svojich domoch a niektorí hlásili, že utrpeli zranenia, povedali záchranári.

archívne video

Hovorca IDF vysvetľuje kroky, ktoré podnikajú, aby pomohli medzinárodným organizáciám distribuovať humanitárnu pomoc civilistom v Gaze. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izrael a militantné hnutie Hamas sa navzájom obviňujú z neúspechu rokovaní o prímerí. Spojené štáty sa pritom pripravujú na predloženie nového návrhu, no vyhliadky na preklenutie rozdielov medzi požiadavkami oboch strán sú momentálne nejasné.

OSN medzitým v nedeľu v spolupráci s tamojšími zdravotníckymi predstaviteľmi predĺžila očkovaciu kampaň proti detskej obrne v južnej časti Pásma Gazy. Zdravotníci sa následne v pondelok presunú na sever oblasti. Cieľom kampane, ktorú umožnili obmedzené prestávky v bojoch, je zaočkovať 640.000 detí po prvom zaznamenanom prípade detskej obrny v Pásme Gazy po 25 rokoch.Predstavitelia OSN tiež uviedli, že v prvých dvoch fázach očkovania v južnej a strednej časti pásma Gazy dostala vakcínu viac ako polovica detí. Druhé kolo očkovania je potrebné spustiť o štyri týždne.

Viac o téme: Záchranná službaútok IzraelPásmo gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu