Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Zobral veci do vlastných rúk: Kim Čong-un chce premiestniť tisíce ľudí postihnutých povodňami

Kim Čong-un navštívil zaplavené oblasti pri hraniciach s Čínou
Kim Čong-un navštívil zaplavené oblasti pri hraniciach s Čínou (Zdroj: TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil presunúť do hlavného mesta Pchjongjangu tisíce ľudí z oblasti pri hranici s Čínou, ktorú zasiahli ničivé záplavy. Pomoc z cudziny opätovne odmietol, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na médiá v KĽDR.

Kim uviedol, že obnova domov a "stabilizácia" postihnutého regiónu potrvá dva až tri mesiace. Dovtedy plánuje jeho vláda ubytovať v zariadeniach v Pchjongjangu približne 15.400 ľudí, medzi ktorými sú matky, deti, starší ľudia a invalidní vojaci, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA. Podľa nej sa Kim takto vyjadril pri dvojdňovej ceste do mesta Uidžu na severozápade KĽDR, kde sa stretol s obeťami povodní a rokoval o obnove. Agentúra v tejto súvislosti vyzdvihla Kimovo "posvätné vodcovstvo" a "vrelú lásku a zušľachťujúceho ducha obetavej služby ľudu".

archívne video

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Severozápad izolované komunistické krajiny postihli povodne koncom júla. Voda podľa KCNA zaplavila viac ako 4000 domov, polia a rad verejných budov, cesty i železnicu. KĽDR neposkytla informácie o počte mŕtvych, Kim však obvinil verejných činiteľov, že zanedbali prevenciu katastrof a spôsobili "obete, ktoré nemožno pripustiť". Tradiční spojenci Rusko a Čína, ako aj humanitárne organizácie, ponúkli Severnej Kórei dodávky pomoci, Pchjongjang ich ale neprijal.

KĽDR si vytvorila vlastné plány

"Pri poďakovaní rôznym krajinám a medzinárodným organizáciám za ich ponuku humanitárnej pomoci (Kim) povedal, že to, čo považujeme za najlepšie vo všetkých sférach a procesoch štátnych záležitostí, je pevná dôvera v ľud a spôsob dôkladného riešenia problémov založený na samostatnosti," uviedla KCNA. Kim sa podobne vyjadril aj na začiatku týždňa po tom, čo mu ruský prezident Vladimir Putin ponúkol pomoc. Vyjadril vďačnosť, ale uviedol, že KĽDR si vytvorila vlastné plány obnovy a o pomoc Moskvu požiada iba v prípade, že to bude neskôr potrebné.

Počas svojej návštevy Kim obvinil Južnú Kóreu, že škody a počty obetí spôsobené povodňami v KĽDR zveličuje. Označil to za "ohováraciu kampaň" a "vážnu provokáciu" voči svojej vláde. Niektoré juhokórejské médiá predtým uviedli, že škody spôsobené povodňami na severe sú pravdepodobne väčšie, ako priznávajú štátne médiá, a že počet obetí by mohol presiahnuť tisíc.

Viac o téme: PomocPovodneČínaKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu