Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Alžírsky prezidentský kandidát tvrdí, že vo voľbách došlo k nezrovnalostiam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Toufik Doudou)

ALŽÍR - Jeden z kandidátov v alžírskych prezidentských voľbách tvrdí, že pri sčítavaní hlasov došlo k nezrovnalostiam. Výsledky hlasovania by mali byť dostupné v priebehu nedele a podľa analytikov sa očakáva, že prinesú víťazstvo súčasnému prezidentovi Abdalovi Madžídovi Tabbúnovi.

Sobotňajšie voľby vyvolali u voličov iba malý záujem, pričom podľa predbežných výsledkov dosiahla účasť 48 percent. Obyvatelia krajiny si mohli vybrať spomedzi troch kandidátov – súčasného prezidenta, islamistického politika Abdala Alího Hassaního Šarífa a ľavicového uchádzača Jusefa Aušiša.Zástupcovia Šarífa uviedli, že sa na úradníkov vo volebných miestnostiach vyvíjal veľký tlak, ktorý mal viesť k nadhodnocovaniu výsledkov. Zástupcom kandidátov údajne nedoručili ani záznamy o triedení hlasov a hovorili aj o prípadoch hlasovania prostredníctvom splnomocniteľov. Zástupcovia kandidáta však bezprostredne neuviedli, či údajné incidenty ovplyvnili volebné výsledky.

V prípade predpokladaného víťazstva Tabbúna bude Alžírsko zrejme pokračovať v doterajšom vládnom programe, ktorý obnovil vysoké sociálne dávky založené na príjmoch z energií. Prezident v predvolebnej kampani sľúbil ďalšie zvýšenie dávok v nezamestnanosti, dôchodkov a príspevkov v rámci programov sociálneho bývania.

Tabbún podporuje tiež tvrdý prístup bezpečnostných síl, ktoré uväznili prominentných disidentov. Na pozíciu prezidenta sa politik dostal v roku 2019 počas rozsiahlych protestov, ktoré viedli k rezignácii jeho predchodcu Abdala Azíza Butefliku po 20 rokoch pri moci. Volebná účasť v tom čase dosiahla iba 40 percent, čo bolo hlboko pod úrovňou prechádzajúcich volieb, pripomína Reuters.Na protestoch trvajúcich viac ako rok požadovali demonštranti skoncovanie s korupciou a zosadenie vládnej elity. Demonštrácie však nakoniec obmedzila pandémia ochorenia COVID-19.

Viac o téme: Prezidentské voľbyNezrovnalostiAlžírsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu