Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

S obávanou Bránou do pekla na Sibíri sa deje niečo čudné: Odborníci hovoria o možnom nebezpečenstve!

(Zdroj: X/PeterWSinclair)

JAKUTSKO - Obrovská diera s názvom Brána do pekla sa za tridsať rokov strojnásobila, pričom odborníci tvrdia, že by mohla pomôcť odhaliť tajomstvá Zeme. Táto zrútená časť permafrostu nachádzajúca sa na Sibíri je druhý najstarší úkaz tohto druhu na našej planéte.

Gigantickú dieru nachádzajúcu sa v ruskom Jakutsku si miestni obyvatelia po prvý raz všimli v roku 1991 a tvrdili, že sa z nej šíria strašné zvuky. Možno preto bol tento úkaz pomenovaný Brána do pekla. Za posledných 30 rokov sa jej otvor strojnásobil a odborníci sú presvedčení, že sa im vďaka tomu otvára možnosť nahliadnuť do tajov Zeme. Ide o druhý najstarší permafrost objavený na Zemi, ktorý je v súčasnosti viditeľný z vesmíru.

Geofyzik Roger Michaelides z Washingtonskej univerzity podľa denníka Daily Star povedal: „Hovoríme o zamrznutej špine v podzemí, ktorú podľa definície často nevidíte, pokiaľ nie je nejakým spôsobom odkrytá, ako napríklad v tomto veľkom prepade. Myslím si, že z Brány do pekla sa môžeme veľa naučiť, nielen pokiaľ ide o pochopenie toho, ako sa bude časom vyvíjať, ale aj toho, ako sa podobné úkazy môžu vyvíjať v Arktíde.“

Pôda v tejto lokalite bola trvalo zamrznutá počas štvrtohornej doby ľadovej pred 2,58 miliónmi rokov. Keď boli v oblasti v 60. rokoch 20. storočia vyklčované lesy, slnečné svetlo začalo ohrievať celú oblasť, ľad v pôde sa topil a spôsobil jej pokles a prepad. Uvažuje sa aj o tom, že prepadlina by mohla pohltiť väčšinu pôdy a pravdepodobne by mohla v budúcnosti znamenať nebezpečenstvo pre okolité dediny. 

Viac o téme: SibírGlobálne oteplovanieBrána do pekla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu