Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Najlepšou českou filmovou rozprávkou sú Tři oříšky pro Popelku

Libuše Šafránková ako popoluška v rozprávke Tři oříšky pro Popelku.
Libuše Šafránková ako popoluška v rozprávke Tři oříšky pro Popelku.

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina Čechov považuje za najlepšiu českú filmovú rozprávku Tři oříšky pro Popelku (1973). Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry SC&C pre denník MF Dnes.

Klasika z dielne Václava Vorlíčka, v hlavných úlohách s Libušou Šafránkovou a Pavlom Trávničkom, získala 26 percent hlasov, kým druhá Pyšná princezna (1952) patrila medzi obľúbené u 12 percent respondentov. O tretie miesto sa pritom s deviatimi percentami podelili Princezna se zlatou hvězdou na čele (1959) a Byl jednou jeden král (1954).

Zemiaková medaila sa ušla rozprávkovej komédii S čerty nejsou žerty (1984), za ktorou sa na piatom mieste usadili Tři veteráni (1983) a Šíleně smutná princezna (1968). Podľa prieskumu uprednostňujú Češi pri výbere najmä osvedčené klasiky. Troškovu Princeznu ze mlejna (1994) považuje za naj päť percent opýtaných, kým Z pekla štěstí (1999) zaujalo o dve percenta ľudí menej. Anketu robili v polovici novembra a zúčastnilo sa na nej 1 063 respondentov starších ako osemnásť rokov, z ktorých viac ako polovicu tvorili rodičia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu