Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Starosta Berlína očakáva rozširovanie kapacity najväčšieho centra pre utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Hlavné centrum pre utečencov na bývalom letisku Tegel v nemeckej metropole Belrín, ktoré sa považuje za najväčšie v krajine, bude musieť pravdepodobne rozširovať svoju súčasnú kapacitu 7000 osôb, uviedol v stredu starosta Berlína Kai Wegner.

"Už teraz si myslím, že 7000 je priveľa," povedal Wegner zahraničným novinárom v nemeckej metropole. "Nemôžem však vylúčiť, že toho bude ešte viac," dodal.Ako spresnil, mesto súhlasilo so zriadením dodatočných ubytovaní pre utečencov, pravdepodobne sa to však nezrealizuje skôr než v roku 2025 či 2026.Podľa Wegnera musia počet dodatočných lôžok pre utečencov určiť experti, ako však dodal, čísla budú s najväčšou pravdepodobnosťou ďalej stúpať.Dovedna 16 spolkových krajín Nemecka a množstvo miestnych samospráv sa sťažujú v súvislosti s nedostatočnou podporou zo strany úradujúcej stredoľavicovej vlády kancelára Olafa Scholza pri pomoci poskytnúť utečencom aspoň základné služby, píše DPA.

Otázkou sa budú najbližšie zaoberať cez víkend na schôdzke krajinských premiérov - takmer rok po tom, čo vláda v Berlíne prisľúbila podniknúť príslušné opatrenia.Podľa Wegnera musia samosprávy bojovať so stále väčšími ťažkosťami s financovaním a všeobecná akceptácia zo strany domáceho obyvateľstva je na ústupe. Jeho vyjadrenia boli zjavne narážkou na zisky krajne pravicových strán v nedávnych krajinských voľbách, konštatuje DPA."Preto jednoducho očakávam, že spolková vláda bude v tejto súvislosti konať," dodal Wagner, ktorého konzervatívci sú aktuálne v opozícii.

Viac o téme: UtečenciKapacitaMigráciaBerlínKai Wegner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu