Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Premiér Fico odcestoval na zasadnutie Európskej rady do Bruselu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odcestoval vo štvrtok ráno do Bruselu na zasadnutie lídrov Európskej únie.

Samit Európskej rady je naplánovaný na štvrtok a piatok (18. 10.). Hlavnými témami sú vojna na Ukrajine, vývoj na Blízkom východe, migrácia, konkurencieschopnosť a klíma. Vo svetle udalostí môžu vedúci predstavitelia EÚ riešiť aj konkrétne otázky zahraničnej politiky vrátane situácie v Gruzínsku, Moldavsku, Venezuele a Sudáne.

archívne video

Predseda vlády SR Robert Fico na návšteve v Handlovej (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Lídri EÚ sa budú venovať ďalšej vojenskej podpore pre Kyjev, preskúmajú pokrok v dodávkach systémov protivzdušnej obrany, munície a rakiet. Diskutovať majú aj o využívaní výnosov zo zmrazených ruských aktív v prospech Ukrajiny a o tom, ako posilniť ukrajinský energetický sektor a jeho kritickú infraštruktúru pred blížiacou sa zimou.Rokovať budú aj o najnovšom vývoji na Blízkom východe, najmä o kritickej eskalácii násilia v regióne. Budú hľadať spôsoby, ako dosiahnuť okamžité prímerie pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice a v Pásme Gazy či prepustenie všetkých rukojemníkov.

Diskusie o migrácii majú zhodnotiť implementáciu komplexného prístupu k migrácii, na ktorom sa lídri dohodli vo februári minulého roka. Ten sa zameriava na posilnenie kontrol vonkajších hraníc Únie, zlepšenie politiky návratov či boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevádzačstvu.V oblasti konkurencieschopnosti je hlavný dôraz diskusií na jej zlepšenie do budúcnosti. Lídri EÚ sa už dohodli na niekoľkých prioritách na zníženie závislosti v strategických sektoroch. Samit bude príležitosťou na zhodnotenie dosiahnutého pokroku.

Do vlasti by sa mal premiér vrátiť v piatok

Šéfovia vlád a štátov v oblasti klímy zas zhodnotia prípravy na zasadnutia Konferencie Organizácie Spojených národov (OSN) o biodiverzite v Cali v Kolumbii (21. 10 - 1. 11.) a Konferencie OSN o zmene klímy (COP29) v Baku v Azerbajdžane v druhej polovici novembra.Do vlasti by sa mal premiér vrátiť v piatok.

Viac o téme: Robert FicoBruselZasadnutie Európskej rady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu