Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Veľká predpoveď na ZIMU: Dočkáme sa bohatej snehovej nádielky? Počasie u nás ovplyvnia tieto faktory

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Roman Hanc, Getty Images)

BRATISLAVA – Tohtoročnú zimu zrejme výrazne ovplyvní atmosférický fenomén La Niña, ktorý by mohol do sveta priniesť rôzne extrémne prejavy počasia, od chladnejších teplôt až po nepravidelné zrážky. U nás by ale zima podľa najnovších predpovedí nemala byť výrazne iná, ako sme zvyknutí a očakávať môžeme premenlivé počasie. Okrem toho by sme sa mali pripraviť aj na bohatú snehovú nádielku, ktorá by mala prísť najmä v decembri.

La Niña je klimatický fenomén, ktorý sa vyskytuje, keď sa povrchové teploty vody v centrálnej a východnej časti Tichého oceánu znižujú pod priemerné hodnoty. Hoci jeho hlavné účinky sú viditeľné najmä v oblastiach blízkych Tichému oceánu, kde sa tradične spája s aktívnou atlantickou sezónou hurikánov, vplyv tohto fenoménu sa môže prejaviť aj v Európe.

Veľká predpoveď na ZIMU:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V minulosti sa La Niña spájala s chladnejšími a suchšími zimami v severnej a strednej Európe, pričom južné oblasti môžu zažiť vlhkejšie počasie. Zvyšuje sa tiež pravdepodobnosť mrazivých teplôt a väčšieho množstva snehu. Ako však pripomína portál iMeteo, regionálne poveternostné podmienky môžu byť ovplyvnené aj inými faktormi.

Zasnežený december

„Už teraz môžeme pozorovať, najmä na Sibíri oveľa viac snehovej pokrývky, čo môže mať vplyv na počasie aj u nás. Zvýšená snehová pokrývka v Sibíri počas októbra prispieva k vytvoreniu silnejšieho tlakového systému v regióne, ktorý vysiela viac vertikálnej energie do stratosféry počas zimy. Táto energia oslabuje a narúša polárny vortex a polárnu cirkuláciu,“ uvádza portál.

archívne video

Slováci sa prebudili do zasneženej krajiny (Zdroj: Zregionu.sk)

Ak je polárny vortex oslabený už pred zimou, stáva sa náchylnejší na úplný kolaps. Kolaps polárneho vortexu znamená, že sa studený vzduch z Arktídy ľahšie presúva na juh, čo prináša nižšie teploty, ako je bežné a taktiež nadpriemerné sneženie na východe Spojených štátov a v Európe.

Veľká predpoveď na ZIMU:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: U.S. Department of Commerce)

Podľa aktuálnych predpovedí môžeme zatiaľ očakávať, že snehové nádielky prinesie najmä december. Priemerná teplota by mala byť počas tohto mesiaca na úrovni dlhodobého normálu a z pohľadu zrážok sa očakáva o čosi viac úhrnov, čo by mohlo viesť k jednotlivým vlnám sneženia. Zrážkovo nadpriemerné mesiace by mali byť aj január a február, kedy ale zrejme bude sneženie často striedať dážď, a to najmä v nížinách.

Viac o téme: ZimaSnehPredpoveďLa Niña
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu