Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Izraelský nálet na budovu školy v Pásme Gazy zabil najmenej 28 ľudí: Pri útoku zasiahol cestu spájajúcu Sýriu a Libanon

Raketové útoky v Pásme Gazy
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

GAZA - Pri dnešnom izraelskom útoku v strednej časti Pásma Gazy na školu, kde sa ukrývali ľudia, ktorí museli kvôli bojom opustiť svoje domovy, zomrelo najmenej 28 Palestínčanov. Uviedol to Palestínsky červený polmesiac, podľa ktorého je 54 ľudí zranených. Predtým agentúry AP a Reuters písali o 21 mŕtvych s odvolaním sa na lekárov a záchranárov na mieste. Izraelská armáda tvrdí, že pri útoku mierila na ozbrojencov, ktorí sa pohybovali v školskom areáli.

Zasiahnutá škola, ležiaca na západe Dajr al-Bala, slúži ako prístrešok pre vysídlených ľudí. Izraelský nálet podľa miestnych obyvateľov cielil na provizórne stanovište polície riadenej militantným hnutím Hamas vo vnútri školy. Izraelská armáda sa k tomu bezprostredne nevyjadrila. Vo svojom vyhlásení, na ktoré sa odvolal portál denníka The Times of Israel (TOI), uviedla, že za posledných 24 hodín zasiahla v Pásme Gazy približne 30 cieľov Hamasu.

Izraelské sily opakovane zaútočili na školy

Podľa nej išlo o teroristické bunky, sklady zbraní, odpaľovacie zariadenia, budovy i podzemnú infraštruktúru. V strednej časti pobrežnej enklávy zase podľa vyhlásenia "eliminovala" množstvo ozbrojencov. Izraelské sily opakovane zaútočili na školy, z ktorých sa za posledný rok vojny stali útočiská pre vysídlencov. Armáda však obviňuje militantov, že sa v nich skrývajú.

Izrael pri útoku zasiahol cestu spájajúcu Sýriu a Libanon

Izraelský útok vo štvrtok zasiahol cestu spájajúcu Sýriu a Libanon, oznámilo Sýrske pozorovacie centrum pre ľudské práva (SOHR). Dodalo, že Izrael sa snaží odrezať zásobovacie trasy libanonskej militantnej skupiny Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Izraelské letectvo podniklo útok zameraný na cestu spájajúcu Sýriu a Libanon," v oblasti mesta Kusajr na sýrskej strane hranice, uviedlo SOHR. Podľa šéfa SOHR Ramího Abdala Rahmána je izraelský útok pokusom o prerušenie zásobovania Hizballáhu. Dodal, že neboli hlásené žiadne obete na životoch a nebolo bezprostredne jasné, či bola pri útoku cesta narušená. Libanonská tlačová agentúra uviedla, že "nepriateľ podnikol dronový útok na hranicu medzi Libanonom a Sýriou".

Viac o téme: NáletIzraelPásmo GazyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu