Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Turecký prezident Erdogan navštívi Albánsko a Srbsko, očakáva posilnenie vzťahov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi tento týždeň Albánsko a Srbsko. Cieľom jeho návštevy je posilnenie hospodárskych a diplomatických vzťahov s týmito balkánskymi krajinami. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

Vo štvrtok má Erdogan v Tirane slávnostne otvoriť novú mešitu, najväčšiu na celom Balkáne. Jej výstavbu Turecko finančne podporilo. Turecko zároveň patrí medzi piatich najväčších zahraničných investorov v Albánsku. Taktiež viac ako 600 tureckých spoločností zamestnáva viac ako 15.000 albánskych pracovníkov, povedal Erdogan vo februári počas stretnutia s albánskym premiérom Edi Ramom. Ankara spolupracuje s Tiranou aj v oblasti vojenskej techniky. Albánska armáda nakúpila od Turecka drony Bayraktar TB2.

Dochádza v posledných rokoch aj k prehlbovaniu ekonomických vzťahov

Po návšteve Tirany sa Erdogan v piatok presunie do Srbska. Vzťahy medzi Tureckom a Srbskom sa zhoršili po tom, ako Ankara predala drony Kosovu. Piatkové rokovania sa údajne zamerajú na spoluprácu prevažne vo vojenskej oblasti. Analytik Vuk Vuksanovič pre agentúru AFP povedal, že výsledkom môže byť uzavretie vojenskej dohody. Medzi Tureckom a Srbskom dochádza v posledných rokoch aj k prehlbovaniu ekonomických vzťahov. Za posledné desaťročie sa turecké investície v Srbsku zvýšili z jedného milióna na hodnotu 400 miliónov amerických dolárov. Turci taktiež obľubujú Srbsko ako dovolenkovú destináciu.

Viac o téme: TureckoSrbskoAlbánskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu