Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Šefčoviča vypočujú výbory Európskeho parlamentu 4. novembra

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Slovenský kandidát na člena budúcej Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič by mal absolvovať vypočutie pred členmi výborov Európskeho parlamentu (EP) 4. novembra popoludní. Oznámil to vo štvrtok EP, informuje TASR.

Vypočutia kandidátov do budúcej Komisie Ursuly von der Leyenovej sa uskutočnia od 4. do 12. novembra. Šefčovič má v novej Komisii dostať portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť, pričom na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Vypočuje ho predovšetkým výbor pre medzinárodný obchod (INTA) a výbor pre ústavné veci, ale pozvaní sú aj členovia výboru pre zahraničné vzťahy (AFET), výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO), výboru pre petície (PETI), výboru pre rozvoj (DEVE) a výboru pre právne veci (JURI).

Vypočúvanie kandidátov vo výbore má stanovenú štruktúru

Konferencia predsedov EP pripravila na základe podnetov od výborov písomné otázky pre nominantov na eurokomisárov, na ktoré majú odpovedať do 22. októbra. Vypočúvanie kandidátov vo výbore má stanovenú štruktúru - otvorí ho predseda výboru krátkym vyhlásením, následne dostane kandidát na komisára priestor na 15-minútové úvodné vystúpenie, kde sa predstaví a uvedie svoje hlavné priority. Potom nasledujú otázky od členov výboru.

Tlak na predsedníčku Európskej komisie

Po každom vypočúvaní pripraví predseda a koordinátori výboru odporúčanie, respektíve hodnotiaci list. Právne nemôžu odmietnuť jednotlivého kandidáta, výbor môže dať len nejakým spôsobom najavo, že ho daný kandidát nepresvedčil a v takomto zložení by EP nepodporil Komisiu ako celok. Tým sa môže vytvoriť tlak na predsedníčku EK, aby požiadala príslušný štát o navrhnutie nového kandidáta alebo prerozdelila portfóliá inak.

Na schválenie EK je potrebná väčšina odovzdaných hlasov europoslancov

Keď vypočúvaniami prejdú všetci kandidáti na eurokomisárov, na najbližšom plenárnom zasadnutí EP sa hlasuje o EK ako celku - nie o jednotlivých komisároch. Po náročnom procese výberu kandidátov je málo pravdepodobné, že by kolégium komisárov hlasovaním neprešlo. Ak by sa tak stalo, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová by členské štáty opäť musela požiadať o nominácie, navrhnúť nový tím komisárov, nanovo rozdeliť portfóliá a celý proces by sa zopakoval.

Na schválenie EK je potrebná väčšina odovzdaných hlasov europoslancov. Ak dôjde k odobreniu Európskym parlamentom, eurokomisári nastúpia do úradu nasledujúci mesiac od hlasovania. Podľa aktuálneho plánu by mal europarlament hlasovať o novej Komisii na svojom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu od 25. do 28. novembra.

Viac o téme: VýboryEurópsky parlamentMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu