Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Ministerstvo pôdohospodárstva rieši problém s čerpaním eurofondov na rozvoj vidieka

Richard Takáč
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Je možné, že časť finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka koncom budúceho roka prepadne. Uviedol to v stredu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že rezort hľadá riešenia, ako vyčerpať čo najviac prostriedkov.

Za predchádzajúcich osem rokov sa podľa šéfa rezortu vyčerpalo z Programu rozvoja vidieka 41 % prostriedkov, čo predstavuje 746 miliónov eur. "V rokoch 2024 a 2025 máme my vyčerpať v druhom pilieri 59 %, čo je 1,57 miliardy eur. To je nereálne. Preto ma teší, že dnes prebehla konštruktívna diskusia a hlavne hľadanie ciest, možno neobvyklých v kontexte toho, aby sa nám podarilo zachrániť čo najviac finančných prostriedkov. Jednak z pohľadu dekomitmentu v tomto roku a jednak dočerpania toho zvyšku budúci rok," uviedol Takáč.

VIDEO Časť financií z Programu rozvoja vidieka asi v budúcom roku prepadne, avizuje minister Takáč

Časť financií z Programu rozvoja vidieka asi v budúcom roku prepadne, avizuje minister Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) podľa neho spravila viacero krokov na zjednodušenie a zrýchlenie procesov. Tie sa však podľa jeho slov nezrýchlili tak, ako očakávali. Dodal, že rezort má niekoľko možností, no vo veľkej miere je odkázaný na Európsku komisiu (EK).

"Chcem opäť vyzvať všetkých tých, ktorí sú prihlásení do projektov, aby podávali žiadosti o platby. Dostali sme sa do štádia, že máme možnosť 60 miliónov, no žiadatelia za rôznych okolností nepodávajú žiadosti. Preto ich chcem vyzvať, aby boli akční a pružní. Budeme obvolávať cez PPA jednotlivých žiadateľov," povedal Takáč.Jedným z riešení podľa neho môže byť jedna miliarda eur z kohéznych fondov EÚ, ktorú Slovensko dostalo na povodne. "Tuto by sme tiež vedeli operatívne riešiť tieto finančné zdroje na projektoch, na rôzne protipovodňové opatrenia, kde štátne lesy a obce do 1000 obyvateľov boli postihnuté," vysvetlil Takáč.

Viac o téme: VidiekFinancieRozvojRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu