Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Šokujúce ZÁBERY zo Sahary: Takýto výjav by ste na najväčšej púšti sveta nečakali! Ako zo sci-fi filmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AFRIKA – Piesočné duny na Saharskej púšti sú zaplavené modrými lagúnami vody, ktoré po sebe zanechala zriedkavá záplava zrážok. Podľa marockého generálneho riaditeľstva pre meteorológiu takéto množstvo vody v oblasti nebolo už tridsať až päťdesiat rokov. Bizarné zábery púšte sa dostali aj na sociálne siete.

Púšť v juhovýchodnom Maroku patrí medzi najsuchšie miesta na Zemi a v neskorom lete tu málokedy prší. Marocká vláda uviedla, že dva septembrové dni zrážok prekročili ročný priemer v niekoľkých oblastiach, ktoré dosahujú menej ako 250 milimetrov ročne, vrátane Taty, jednej z najviac zasiahnutých oblastí. V Tagounite, dedine asi 450 kilometrov južne od hlavného mesta Rabat, bolo zaznamenaných viac ako 100 milimetrov za 24 hodín, informuje agentúra AP. Satelity NASA ukázali, že voda naplnila jazero Iriqui, ktoré bolo suché už 50 rokov.

V púštnych komunitách navštevovaných turistami sa cez kaluže preháňali autá s pohonom 4x4 a obyvatelia s úžasom sledovali úchvatný výjav. „Je to už 30 až 50 rokov, čo sme mali toľko dažďa za tak krátky čas,“ povedal Houssine Youabeb z marockého generálneho riaditeľstva pre meteorológiu. Takéto dažde, ktoré meteorológovia nazývajú extratropickou búrkou, môžu v nasledujúcich mesiacoch a rokoch zmeniť priebeh počasia v regióne, pretože vzduch si zadržiava viac vlhkosti, čo spôsobí väčšie vyparovanie a pritiahne viac búrok, povedal Youabeb.

Množstvo zrážok pravdepodobne pomôže doplniť veľké podzemné vodné vrstvy pod púšťou, ktoré dodávajú vodu v púštnych komunitách. Nádrže v regióne hlásili počas celého septembra rekordné množstvo vody. Nie je však jasné, do akej miery septembrové dažde zmiernia sucho. Voda si však v Maroku a Alžírsku vyžiadala viac ako 20 mŕtvych a poškodila úrodu farmárov, čo prinútilo vládu prideliť prostriedky na núdzovú pomoc, a to aj v niektorých oblastiach postihnutých minuloročným zemetrasením.

Viac o téme: ZáplavyPúšťSahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu