Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Raketový útok na mesto Kirjat Šmona na severe Izraela zabil dvoch ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Dvaja ľudia zomreli v stredu pri raketovom útoku na severoizraelské mesto Kirjat Šmona, oznámili izraelskí záchranári.

"Našli sme muža a ženu vo veku okolo 40 rokov v bezvedomí s poraneniami od šrapnelov. Vykonali sme lekársku prehliadku, no ich zranenia boli príliš vážne a museli sme ich vyhlásiť na mieste za mŕtvych," uviedla izraelská zdravotná služba Červený Dávidov štít (Magen David Adom).K incidentu prišlo v čase cezhraničných prestreliek medzi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh. Ide o prvých zabitých civilistov odvtedy, čo Izrael spustil aj pozemnú ofenzívu na juh Libanonu a začal pravidelne útočiť na ciele Hizballáhu v Bejrúte.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Mesto Kirjat Šmona blízko libanonských hraníc bolo vyhlásené za uzavretú vojenskú zónu, pretože je častým cieľom raketových útokov z Libanonu. Izraelská armáda uviedla, že zaznamenala odpálenie približne 20 projektilov z Libanonu a v Kirjat Šmone sa rozozvučali sirény varujúce pred vzdušným útokom.Izrael rozšíril svoje vojenské operácie v Libanone takmer rok po tom, či Hizballáh začal ostreľovať z Libanonu sever Izraela na znak podporu svojho spojenca, palestínskeho hnutia Hamas, ktoré vedie vojnu s Izraelom v Pásme Gazy.

Izrael popri vojne v Gaze prisľúbil, že zaistí aj svoje severné hranice, aby umožnil Izraelčanom vysídleným v dôsledku útokov Hizballáhu vrátiť sa do svojich domovov.Hizballáh aj v stredu hlásil boje s izraelskými vojakmi v pohraničnej oblasti na juhu Libanonu. Ešte predtým však uviedol, že jeho bojovníci odrazili dva pokusy izraelskej armády o prienik na libanonské územie.

Viac o téme: Raketový útokIzraelKirjat Šmona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu