Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Izraelská armáda v Sýrii zabila tamojšieho operatívca bunky Hizballáhu: Zahynuli ďalší záchranári

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Zaatari)

JERUZALEM - Izraelská armáda v stredu pri nálete v južnej Sýrii zabila operatívca bunky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom informovala agentúra AFP.

Podľa armádneho vyhlásenia o život prišiel Adhám Džahút, ktorý odovzdával informácie od predstaviteľov sýrskeho režimu organizácii Hizballáh. Zdieľal aj správy o dianí pozdĺž hranice Sýrie s Izraelom, pričom sa zameriaval na oblasť Golanských výšin. K náletu izraelskej armády došlo v okolí mesta Kunajtra ležiacom v údolí na Golanských výšinách.

Izraelská armáda v Sýrii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Zaatari)

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) vo svojej správe podotkol, že citované vyhlásenie predstavuje vzácny prípad, keď izraelská armáda potvrdila svoju bojovú operáciu v Sýrii. Vo všeobecnosti sa totiž izraelská armáda vyhýba tomu, aby verejne priznala, že operuje aj v Sýrii.

Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynuli ďalší najmenej piati záchranári

Libanonský úrad civilnej obrany informoval, že pri stredajšom nálete izraelskej armády na juhu krajiny zahynulo päť jeho zamestnancov. Libanonské ministerstvo zdravotníctva tento najnovší útok na záchranárov ostro odsúdilo, informovala agentúra AFP citovaná TASR. Libanonská civilná obrana tvrdí, že izraelská armáda svoj útok zamerala na centrum civilnej obrany v dedine Dardghája, v ktorom sa v tom čase nachádzali službukonajúci záchranári.

Izraelská armáda v Sýrii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že bilancia obetí tohto útoku je len predbežná. Vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby zaujalo "pevné stanovisko" po tom, čo Izrael v Libanone obnovil útoky na záchranárske a zdravotnícke tímy. Libanonské úrady i Svetová zdravotnícka organizácia už niekoľko dní upozorňujú na to, že obeťami izraelských útokov na juhu Libanonu a južných predmestiach Bejrútu sú aj zdravotníci, záchranári a hasiči.

Libanonský minister zdravotníctva Firás Abiad už minulý týždeň upozornil, že v týchto prípadoch ide o porušenie medzinárodných zákonov a zmlúv a zrejme aj o vojnový zločin. Tvrdenia izraelských predstaviteľov, že napr. vo vozidlách, na ktoré izraelská armáda útočí, sa nachádzali zbrane, označil libanonský minister za "výhovorky a klamstvá, ktoré sme už predtým počuli v Gaze", kde sa už takmer rok odohráva vojna medzi Izraelom a tamojším radikálnym hnutím Hamas.

Izraelská armáda zachytila ​​dron, ktorý sa blížil k Izraelu ponad Červené more

Izraelská armáda v stredu večer zneškodnila ​​dron, ktorý ponad Červené more letel do vzdušného priestoru Izraela. K zodpovednosti za tento pokus o prienik sa neskôr prihlásili proiránske milície Islamský odpor v Iraku. Dodali, že "dronmi" chceli útočiť na prístav Ejlat - najjužnejšie mesto Izraela ležiace v severnom cípe Červeného mora. Informovala o tom agentúra Reuters.

Islamský odpor v Iraku v posledných mesiacoch zverejnil niekoľko vyhlásení, v ktorých sa hlásil k zodpovednosti za útoky bezpilotných lietadiel v Izraeli. Zdôvodnil ich ako podporu Palestínčanov, ktorí v Pásme Gazy bojujú proti Izraelu. Izraelská armáda bez toho, aby menovala akéhokoľvek agresora, potvrdila niekoľko leteckých útokov, pričom ubezpečila, že tieto drony boli zneškodnené.

Sýrske štátne médiá informovali o údajne izraelskom útoku na provinciu Homs

Sýrske štátne médiá informovali, že izraelská armáda v noci na štvrtok zaútočila na priemyselnú oblasť v meste Hisjá v stredosýrskej provincii Homs. Štátna tlačová agentúra SANA podľa agentúry AFP dodala, že podľa prvotných informácií bola cieľom útoku továreň na automobily, odkiaľ hlásia materiálne škody, píše TASR. SANA s odvolaním sa na manažéra priemyselnej oblasti oznámila, že letecký útok bol zameraný nielen na továreň, ale aj na vozidlá "naložené zdravotníckym materiálom..., čo viedlo k veľkému požiaru", ku ktorého likvidácii boli privolaní hasiči.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael podnikol v tejto krajine stovky útokov, ktoré sa zameriavali najmä na pozície armády a bojovníkov podporovaných Iránom vrátane libanonského hnutia Hizballáh. Izraelské úrady tieto útoky v Sýrii komentujú len veľmi zriedkavo. Opakovane však uvádzajú, že Iránu ako svojmu úhlavnému nepriateľovi nedovolia, aby v Sýrii posilňoval svoju vojenskú prítomnosť.

K útoku v provincii Homs došlo po tom, čo sýrske štátne médiá uviedli, že pri izraelskom bombardovaní na juhu Sýrie, v blízkosti Izraelom anektovaných Golanských výšin, prišiel v stredu o život policajt. Izraelská armáda na margo tohto útoku uviedla, že zabila operatívca hnutia Hizballáh. O deň skôr - pri útoku, ktorý je tiež pripisovaný Izraelu - prišlo v damaskej štvrti Mazza o život sedem civilistov, informovali sýrske úrady. Podľa exilového Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) však bola cieľom útoku budova, ktorú používajú iránske Revolučné gardy a Hizballáh. Sýrske ministerstvo obrany zasa v nedeľu uviedlo, že Izrael podnikol letecké útoky na vojenské pozície v strednej Sýrii, odkiaľ následne hlásili "materiálne škody", nie však obete na životoch.

Viac o téme: SýriaIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu