Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

MIMORIADNY ONLINE Boje na Ukrajine pokračujú: Útok na obytnú budovu v Charkove! Hlásia zranených

(Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

KYJEV - Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia pri ruskom útoku navádzanou bombou, ktorá v stredu večer zasiahla päťposchodový bytový dom v Charkove, oznámili tamojší predstavitelia. Informujeme podľa správy agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Ukrajina oslavovala Deň obrancov a ochrancov Ukrajiny. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

7:40 Viac ako tretina z očakávaných 500.000 kusov munície, ktoré majú byť dodané v rámci českej iniciatívy do konca roka, už je na Ukrajine. V rozhovore to ČTK povedal nový ukrajinský veľvyslanec v Prahe Vasyl Zvaryč. Nemá informácie o tom, že by s muníciou boli ťažkosti, o ktorých nedávno informoval nemecký list Handelsblatt. Zároveň podľa veľvyslanca Ukrajina rokuje s českým ministerstvom obrany o rozšírení iniciatívy.

7:00 Rusko nedokáže dosiahnuť svoje taktické ciele na ukrajinskom území, Ukrajina cíti, že ho môže na bojisku poraziť. V rozhovore to ČTK povedal nový ukrajinský veľvyslanec v Prahe Vasyl Zvaryč. Operácia v ruskej Kurskej oblasti, kam ukrajinská armáda na začiatku augusta prenikla, podľa neho pokračuje celkom úspešne.

6:37 Protiruské sankcie by sa mali rozšíriť na úplné odpojenie od platobného systému SWIFT či od možnosti využívať kryptomeny. V rozhovore to ČTK povedal nový ukrajinský veľvyslanec v Prahe Vasyl Zvaryč. Zamerať by sa sankcie mali aj na obmedzenie kapacít pre vývoz ropy a plynu z Ruska či na takzvanú tieňovú flotilu zahraničných plavidiel prepravujúcich ruské ropné produkty.

6:15 Ukrajina chce, aby jadrový dozorný orgán OSN umiestnil zahraničných pozorovateľov do blízkosti všetkých svojich jadrových elektrární.

6:00 Chorvátsky prezident je proti účasti krajiny v misii NATO na Ukrajine.

Pri ruskom útoku na obytnú budovu v Charkove sa zranilo desať ľudí

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov v príspevku na Telegrame uviedol, že bomba zasiahla budovu medzi tretím a štvrtým poschodím. Dodal, že záchranári evakuujú obyvateľov. Najmenej desať áut nachádzajúcich sa v blízkosti budovy zachvátil požiar. Medzi zranenými je podľa Synjehubova aj trojročné dievča. Varoval, že počet zranených sa môže zvýšiť. Starosta Charkova Ihor Terechov taktiež na Telegrame oznámil, že v dôsledku útoku boli rozbité stovky okien v okolí a niekoľko domov je bez elektrickej energie.

Charkov je druhé najväčšie ukrajinské mesto a od hraníc s Ruskom leží len približne 30 kilometrov. Okolitá oblasť je pravidelne terčom ruských útokov. Moskva vo veľkej miere používa ničivé navádzané bomby, ktoré ukrajinská protivzdušná obrana zachytáva len veľmi ťažko. Rusko popiera, že by sa úmyselne zameriavalo na civilistov, hoci ich od začiatku invázie na Ukrajine v roku 2022 zabilo či zranilo už tisíce.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu