Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

MOHUTNÝ arzenál na Blízkom východe: TIETO rakety zhodil Irán na Izrael, VIDEO dosahujú NADZVUKOVÚ rýchlosť!

Irán vypustil na Izrael riadené balistické strely Šaháb-3 a Fattah-1
Irán vypustil na Izrael riadené balistické strely Šaháb-3 a Fattah-1 (Zdroj: X/Nathaniel Cleland/Anil Verma)

TEHERÁN/TEL AVIV – Nepokoje na Blízkom východe vyústili do zabitia vodcu Hamasu, na čo Irán odpovedal mohutným raketovým útokom voči svojmu nepriateľovi, Izraelu. Svetové mocnosti už dávnejšie informovali, že najväčšia krajina na Blízkom východe disponuje tisíckami balistických rakiet rôzneho typu. V súčasnej dobe sú medzi nimi dokonca aj také, s ktorými má protivzdušná obrana Izraelu veľké problémy.

Irán sa v utorok večer prvého októbra odhodlal podľa svojich slov k "ráznej odvete" voči Izraelu, na ktorý spustil mohutný raketový útok. Iránske médiá uvádzajú, že má ísť o odvetu za zabitie vodcu Hamasu. CNN uvádza, že Teherán mal vypáliť na nepriateľa 180 balistických rakiet, pričom väčšinu z ich zneškodnila ešte vo vzduchu protiraketová obrana spojeneckých síl Izraela, USA a Jordánska. Konflikt sa vyostruje, čoho dôkazom je aj oveľa väčšia sila raketového útoku oproti poslednému z apríla tohto roku. 

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Podľa Missile Threat Project v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) mal Teherán vo vlastníctve ešte v roku 2021 tisíce balistických rakiet s rôznym dosahom letu. Presné čísla však analýza neuvádza. V roku 2022 predstúpil pred americký Kongres letecký generál Kenneth McKenzie s tým, že Irán má viac ako 3-tisíc balistických rakiet, čo navyše nezahŕňa nárast pozemného arzenálu krajiny. Uvádza to Iran Watch.  

Šaháb-3

Experti na zbrane, ktorí analyzovali miesta dopadu iránskych rakiet, povedali, že išlo o balistické strely Šaháb-3. Koordinátor výskumu v Armament Research Services (ARES) Patrick Senft priblížil, že Šaháb-3 je ikona iránskych balistických rakiet stredného doletu. Missile Threat Project informuje, že túto zbraň začal Irán používať v roku 2003. Raketa je dlhá takmer 17 metrov, môže niesť hlavicu o hmotnosti až do 1 200 kg a dosah je medzi 800 až 1 300 km. Iránske sily sú schopné ju odpáliť aj z mobilných odpaľovacích zariadení. 

Podľa Iran Watch majú najnovšie varianty skupiny Šaháb-3 (Ghadr a Emand) presnosť dopadu s maximálnou odchýlkou 300 metrov. 

Fattah-1

Irán mal podľa domácich médií použiť dokonca nový typ riadenej strely Fattah-1. Vojenské velenie opisuje túto zbraň ako "raketu s nadzvukovou rýchlosťou", ktorá dokáže vyvinúť rýchlosť päť Machov (5-násobok rýchlosti zvuku, alebo 6 100 km/h). Takéto strely nie je schopný zamerať ani protivzdušný systém. 

Analytici však upozorňujú, že pred zasiahnutím cieľa takmer všetky rakety dosahujú nadzvukovú rýchlosť. Nazývajú sa aj hypersonické strely. Okrem toho sú skeptickí voči teórii, že Irán skutočne po prvýkrát použil nový typ rakety. "Je to jedna z ich najnovších balistických rakiet a jej používaním môžu veľa stratiť. V prípade zlyhania by Izrael získal predstavu o schopnostiach nepriateľa," povedal Trevor Ball, bývalý hlavný technik americkej armády v oblasti výbušnín.

Fabian Hinz, výskumník z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie, uvádza, že Fattah-1 sa odpaľuje z mobilného vozidla, ktoré je schopné sa premiestniť za veľmi krátky čas. "Z tohto pohľadu má nepriateľ následne problém ho zamerať," tvrdí. 

Izraelský systém obrany 

Najlepším systémom obrany proti vzdušnému útoku je pre Izrael protiraketový systém "Iron Dome". Podľa Organizácie protiraketovej obrany (IMDO) je však tento systém prikrátky na balistické strely, ktoré vypálil Irán v utorok večer druhého októbra na ciele v Izraeli. 

Izraelská armáda IDF používa aj "David's Sling", ktorý je účinný proti strelám krátkeho a stredného doletu. Patrí pod spoločný izraelský obranný systém RAFAEL a americký Raytheon. Odpaľuje navádzacie strely SkyCeptor a Stunner, pričom je schopný zamerať cieľ do vzdialenosti 300 km. 

Ďalším systémom, ktorý používa Izrael, je Arrow 2 a Arrow 3. na ich vývoji sa podieľali aj Spojené štáty. Arrow 2 vystreľuje fragmentačné hlavice, ktoré svoj cieľ dokážu zasiahnuť ešte v horných častiach atmosféry. Má dosah cez 90 km s maximálnou výškou do 52 km. Podľa Missile Defense Advocacy Alliance je tento systém modernejšou verziou americkej protiraketovej obrany Patriot. 

Systém Arrow 3 dokáže s technológiou "hit-to-kill" zachytiť balistické strely ešte vo vesmíre a predtým, ako vôbec zamerajú svoj cieľ. "Počas posledného iránskeho útoku, vypustila americká armáda z torpédoborcov USS Cole a USS Bulkeley, kotviacich v Stredozemnom mori, najmenej 12 rakiet tohto systému," uviedol hovorca Pentagonu generálmajor Pat Ryder.  

Viac o téme: RaketyIránProtiraketový systémRiadené strelyIron DomeArrow 3Balistické strelyIzrael vo vojneFattah-1Arrow 2David's SlingŠaháb-3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu