Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Poplach na stanici: Uzavreté koľajiská! Dvaja cestujúci putovali do karantény, hrozí im nákaza smrtiacim vírusom

Na stanici v Hamburgu zasahovali hasiči v maskách.
Na stanici v Hamburgu zasahovali hasiči v maskách. (Zdroj: profimedia.sk)

HAMBURG - V stredu sa železničná stanica v Hamburgu zmenila na scénu ako z katastrofického filmu. Dve koľaje boli úplne uzavreté a po perónoch sa pohybovali odborníci v špeciálnych ochranných oblekoch. Na miesto dorazili v rámci opatrení proti extrémne nebezpečným a nákazlivým chorobám. Dôvodom bola prítomnosť cestujúceho, u ktorého sa objavili príznaky vírusu marburg.

Dvadsaťšesťročný študent medicíny sa už počas cesty vo vlaku z Frankfurtu nad Mohanom začal cítiť zle. Jeho zdravotný stav sa postupne zhoršoval a nevoľnosť postihla aj jeho priateľku. Študent nakoniec kontaktoval záchranku a informoval, že sa práve vrátil z Rwandy, kde bol v kontakte s osobou nakazenou vírusom marburg. Táto africká krajina aktuálne bojuje s vypuknutím epidémie, pričom hlási desiatky nakazených a prvé úmrtia.

archívne video

Letisko v Bratislave: Hygienici začali kontrolovať teplotu prilietavajúcich cestujúcich

Po oznámení sa na stanici spustila pohotovosť. Obaja cestujúci boli okamžite prevezení špeciálnym vozidlom určeným na prevoz vysoko infekčných osôb do Univerzitnej nemocnice v Eppendorfe. Z tohto dôvodu boli uzavreté dve koľaje. Zásah trval až do piatej popoludní. Všetkých dvesto spolucestujúcich podrobili testom a zostávajú pod dohľadom. „Musíme zistiť, či sa cestujúci mohli vôbec nakaziť v tak krátkom čase,“ uviedol hovorca hamburských hasičov pre denník Bild.

Študent mal chrípkové príznaky, ako je nevoľnosť, no nemal horúčku. Podobné ťažkosti mala aj jeho priateľka. Či sa obaja nakazili nebezpečným vírusom, je stále otázne, pretože sa čaká na výsledky testov.

Vírus marburg, blízky príbuzný vírusu ebola, je extrémne nebezpečný. Úmrtnosť môže dosiahnuť až 90 %. Ochorenie spôsobuje hemoragickú horúčku, ktorá je sprevádzaná nevoľnosťou, zvracaním, hnačkou a krvácaním. Vírus sa prenáša priamym kontaktom s telesnými tekutinami infikovanej osoby, a vakcína proti nemu zatiaľ neexistuje.

Viac o téme: Železničná stanicaNákazaHamburgMarburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu