Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Vo svete sa šíri nebezpečný vírus spôsobujúci akútnu paralýzu: POZOR Najviac ohrozenou skupinou sú malé deti!

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – V Amerike sa šíri nebezpečný enterovírus. Podľa neziskovej organizácie ide o enterovírus D68, ktorý môže viesť k zriedkavej, ale závažnej komplikácii podobnej detskej obrne. Odborníci bijú na poplach, pretože najviac ohrozenou skupinou sú práve malé deti.

Podľa americkej lekárky Lean Wenovej, ktorá poskytla rozhovor pre CNN je enterovírus D68 súčasťou skupiny viac ako 100 druhov enterovírusov. Väčšina pacientov, ktorí sa týmto typom vírusu nakazia, nemá vôbec žiadne príznaky alebo len mierne, podobné prechladnutiu. U detí ale môže spôsobiť nečakané komplikácie vrátane slabosti končatín a paralýzy.

Postrek proti komárom s využitím vrtuľníka (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Enterovírus D68 je respiračný vírus a šíri sa kvapôčkovou formou. Kýchnutie alebo zakašlanie pacienta a kvapôčky infekcie môžu dopadnúť na povrchy a predmety a pri dotyku inej osoby a následného dotknutia sa nosa, úst alebo očí je vysoko pravdepodobné, že sa osoba vírusom nakazí. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb majú dospelí miernejšie príznaky v porovnaní s deťmi.

Tie môžu zahŕňať nádchu, kýchanie, horúčku, ale aj kašeľ. U iných jedincov sa môžu vyskytnúť vážnejšie príznaky vrátane ťažkostí s dýchaním, únava a bolesti tela. V najhorších prípadoch môže dôjsť dokonca k zápalu mozgu alebo srdca, či dokonca k myelitíde. Myelitída je stav podobný s detskou obrnou a hoci jedinci majú najskôr vírusovú infekciu, o niekoľko týždňov neskôr sa u nich môže rozvinúť náhla slabosť rúk alebo nôh. Medzi ďalšie príznaky patrí strata svalového tonusu, strata reflexov, pokles tváre a nezmyselná reč. Stav môže byť v niektorých prípadoch aj život ohrozujúci ak sú postihnuté aj dýchacie svaly.

Na akútnu myelitídu neexistuje žiaden liek a pacienti dostávajú iba podpornú starostlivosť vrátane protizápalových liekov. Zatiaľ čo niektorí sa môžu z vírusu úplne zotaviť, u iných môžu byť komplikácie aj trvalé a spôsobiť postihnutie danej oblasti. Podľa americkej lekárky je väčšina z nás enterovírusovým infekciám pravidelne vystavovaná, a hoci počet jedincov s komplikáciami nie je vysoký, u rodičov malých detí narastajú čoraz väčšie obavy. V USA bolo k 3. septembru potvrdených 13 prípadov myelitídy. Najúčinnejšou zbraňou proti vírusu je aj v tomto prípade dostatočná hygiena a dezinfekcia rúk. V prípade, že sa u detí objaví náhla slabosť rúk alebo nôh, nezrozumiteľná reč, prípadne ochabnuté viečka, či ťažkosti s prehĺtaním, je potrebné ihneď vyhľadať lekársku pomoc.

Viac o téme: EnterovírusUSAParalýzaD68Myelitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu