Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Vedci identifikovali nový nebezpečný vírus: POZOR Prenášajú ho kliešte, ktoré sa vyskytujú aj u nás!

Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity
Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínski lekári prvýkrát zaznamenali nový a nebezpečný vírus, ktorý prenášajú kliešte, informuje web livescience.com. Prvýkrát nákazu u človeka potvrdili pred piatimi rokmi, keď sa vírusom nakazil nemenovaný 61-ročný muž.

Štúdia s popisom vírusu však vyšla len tento mesiac. Muža z Číny museli hospitalizovať v nemocnici v meste Tchien-ťin na severe Číny potom, čo sa vrátil z výletu do mongolských mokradí, kde bol vystavený kliešťom. Prvé príznaky na sebe spozoroval približne päť dní po návrate. Lekárom potvrdil, že si na tele našiel kliešťa. Spočiatku pritom ochorenie nepôsobilo vážne, lekári mužovi predpísali antibiotiká a poslali ho domov. Až keď sa jeho stav začal prudko zhoršovať, vykonali odbery krvi, v ktorých sa podarilo nájsť dovtedy neznámy orthonairovírus. Vírus patrí do kategórie geneticky blízkych vírusov prenášaných kliešťami a nakazeným dobytkom, či telesnými tekutinami nakazených ľudí. Najznámejším z tejto skupiny vírusov je Krymsko-konžská hemoragická horúčka, ktorá končila úmrtím až v 40% prípadov.

Rada KDH vyzýva premiéra na riešenie situácie v zdravotníctve (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Neskôr sa vedcom podarilo spätne identifikovať tento vírus u ďalších vyše 20-tich pacientov s podobnými príznakmi. Všetci nakazení sa z ochorenia dostali po hospitalizácii a intenzívnej liežbe, i keď viacerí mali ťažký priebeh ochorenia, jeden z pacientov dokonca upadol do kómy. Uňho vírus viedol k zápalu mozgových blán. I keď sa všetci pacienti ochorenia zbavili v rozmedzí 5 až 15 dní, neskoršie testy na myšiach preukázali, že vírus môže predstavovať smrteľné nebezpečenstvo aj pre ľudí a to najmä pri jedincoch s oslabenou imunitou.

Vedci vírus označili skratkou WELV (z anglického wetland virus – teda lužný/mokradný vírus. Vírus dokáže prenášať niekoľko druhov kliešťov, no hlavným prenášačom je kliešť lužný (Haemaphysalis concinna). I keď je vírus lokalizovaný v ďalekej Ázii, presnejšie v Mongolsku a na severe Číny, samotný kliešť, ktorý vírus prenáša sa bežne vyskytuje aj u nás. Podľa SAV však nepatrí medzi kliešte, ktoré sú z ľudí a zvierat odoberané najčastejšie. Medzi príznaky ochorenia patria závraty, bolesti hlavy, bolesť chrbta, žalúdočná nevoľnosť, hnačka a horúčka.

Viac o téme: ŠtúdiaKliešteČínaNebezpečná infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu