Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

TRAGÉDIA v nemocnici: Zamestnanec sa nakazil BEŽNOU chorobou a ZOMREL...Dalo sa tomu predísť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOTTINGHAM – V nemocnici na britských ostrovoch došlo k veľkej tragédii, keď jeden zo zamestnancov zomrel na bežné ochorenie, ktorým si v mladosti prešla väčšina populácie po celom svete. Chybný záznam v systéme ho doslova odsúdil na smrť. Pracoval totiž na rizikovom mieste, kde sa predpokladalo, že tento vírus dostať nemôže.

Prostredie nemocnice patrí medzi najbezpečnejšie z hľadiska čistoty a hygieny. Napriek tomu to bola práve nemocnica, kde jeden z jej zamestnancov prišiel o život. Incident, ktorý sa odohral v Queen's Medical Center and City Hospital v Nottinghame, bol opísaný ako katastrofický, píše Daily Star. Jeden zo zamestnancov prišiel o život po tom, ako sa nakazil počas výkonu práce. 

Ovčie kiahne

Tragédia sa odohrala počas minulého roka, no do dnešných dní ju vyšetruje Nottingham University Hospitals (NUH). Pracovník jedného z oddelení sa nakazil vírusom ovčích kiahní (Varicella) a následne zomrel. Vedenie nemocnice nemôže s určitosťou prehlásiť, či sa jej zamestnanec skutočne nakazil na pracovisku, no ako ďalej uviedlo, pracoval na mieste s "vyšším rizikovým stupňom".

TRAGÉDIA v nemocnici: Zamestnanec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dá sa predpokladať, že chyba bola aj na strane nemocnice. O zamestnancovi viedla nepresné až chybné záznamy. Podľa dokumentov bol totiž zaočkovaný, no v skutočnosti to tak nebolo. Ovčie kiahne patria pritom medzi mierne ochorenia, ale vo veľmi zriedkavých prípadoch môžu byť pre človeka aj smrteľné. Ide najmä o ľudí s oslabenou imunitou, tehotné ženy, dojčatá a v neposlednom rade aj jedincov, ktorí nepodstúpili očkovanie. 

Chybné záznamy 

NUH opísal tento incident ako "tragickú udalosť", pričom dodal, že už zostavil plán na "riešenie medzier v systéme". Incident bol zahrnutý do výročnej správy o ochrane zdravia a bezpečnosti za roky 2023/24, ktorá bola predložená správnej rade 12. septembra.

"Katastrofický incident súvisiaci so smrťou zamestnanca, ktorý sa nakazil ovčími kiahňami. Aj keď nebolo možné určiť jednoznačnú príčinu a súvislosť s prácou, prostredím alebo komunitou na pracovisku, očkovací záznam zamestnanca ukázal, že osoba bola zaočkovaná, čo bolo ale nesprávne."

TRAGÉDIA v nemocnici: Zamestnanec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže zamestnanec pracoval na rizikovejšom mieste, bolo prijaté rozhodnutie nahlásiť incident pod RIDDOR (Nariadenia o nahlasovaní zranení, chorôb a nebezpečných udalostí). Riaditeľka nemocnice Danielle Petchová sa k tejto tragédii vyjadrila, že smrť akéhokoľvek zamestnanca je vždy tragickou udalosťou. "Rodine aj blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť. V tejto fáze žiaľ nemôže poskytnúť viac informácií. Je zrejmé, že vyšetrovanie bude naďalej pokračovať," dodala.
 

Viac o téme: TragédiaChorobaSmrťOčkovanieVyšetrovanieVeľká BritániaNottinghamOvčie kiahneKrimiVaricella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu