Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

MIMORIADNY ONLINE Rusko podľa Kyjeva chystá útoky na ukrajinskú jadrovú energetiku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV - Pri dnešnom ruskom raketovom útoku na prístav Odesa na juhu Ukrajiny bola poničená prístavná infraštruktúra a civilné plavidlo plaviace sa pod vlajkou karibského štátu Antigua a Barbuda. Na platforme Telegram to oznámil šéf regionálnej správy Oleh Kiper. Pri útoku boli podľa neho zranení štyria ľudia. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Inštruktori z Dánska vyučujú ukrajinských vojakov základné prvky požiarnej prípravy v rámci nadnárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Generálny riaditeľ banky JPMorgan Chase Jamie Dimon povedal, že ľudia by sa mali menej sústrediť na nedávne ekonomické správy z USA a namiesto toho sa obávať toho, čo označil za „os zla“, ktorá by mohla „ovplyvniť slobodný a demokratický svet na ďalších 100 rokov“.

20:47 Faktický líder vládnucej strany Gruzínsky sen vyhlásil, že Gruzínsko by sa malo „ospravedlniť“ za vojnu proti Rusku v roku 2008. Podľa analytikov je nepravdepodobné, že by to malo pre stranu Gruzínsky sen pozitívny volebný dopad.

19:45 Ničivý útok na dôležitý sklad munície ruskej armády v meste Toropec v Tverskej oblasti bude mať vplyv na ruské pozemné operácie, a to predovšetkým v Kurskej oblasti. Dnes to vo svojej pravidelnej správe k vývoju ruskej invázie na Ukrajinu na sociálnej sieti X uviedla britská vojenská rozviedka.

18:45 Zelenského „víťazný plán“ zahŕňa pozvanie do NATO a záväzok trvalých dodávok zbraní, uvádza agentúra Bloomberg. Zdroje agentúry Bloomberg uviedli, že „plán víťazstva“ Ukrajiny zahŕňa aj jasnú cestu k členstvu v Európskej únii.

17:41 Zelenského „plán víťazstva“ zahŕňa pozvanie do NATO, záväzok k nepretržitým dodávkam zbraní, uvádza Bloomberg. Zdroje Bloombergu uviedli, že „plán víťazstva“ Ukrajiny zahŕňa aj jasnú cestu k členstvu v Európskej únii.

17:40 Rusko pripravuje údery proti ukrajinským jadrovým zariadeniam pred zimou, tvrdí minister zahraničných vecí.Medzi možné ciele patria otvorené distribučné zariadenia v jadrových elektrárňach a prenosových rozvodniach, „ktoré sú podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Andriiho Sybihu nevyhnutné pre bezpečné fungovanie systému jadrovej energie“.

16:30 Ukrajina potvrdila nočné údery na ruské sklady zbraní. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl popoludní potvrdil, že vojenská a bezpečnostná služba krajiny zasiahla v noci nadnes dva ruské sklady zbraní.

15:12 Ruské úrady dočasne uzavreli v sobotu časť diaľnice v Tverskej oblasti pri meste Toropec na severozápade Ruska, po tom, čo Ukrajina v noci zaútočila na Rusko s vyše 100 dronmi. V Krasnodarskom kraji po útoku, ktorý spôsobil požiar, museli zase evakuovať stovky ľudí. TASR o tom informuje podľa správ agentúry Reuters a AP.

14:35 Bývalá základňa Wagner v ruskom Krasnodarskom kraji údajne horí. Na bývalej vojenskej základni skupiny Wagner v Molkine v ruskom Krasnodarskom kraji vypukol požiar, informovali ruské nezávislé médiá Meduza s odvolaním sa na kanál Telegram, ktorý je prepojený na spoločnosť Wagner.

13:40 Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie. Uviedol to v piatok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP.

13:22 Japonský premiér Kishida sa stretne so Zelenským v USA, informujú médiá. Podľa japonskej verejnoprávnej televízie NHK sa očakáva, že Kishida počas stretnutia sprostredkuje zámer Japonska pokračovať v podpore Kyjeva a uvalení sankcií proti Rusku.

12:21 Poľsko je na ruskom zozname krajín s "deštruktívnou neoliberálnou ideológiou", ktorá je v rozpore s "tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami". V piatok o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona, píše agentúra PAP a TASS.

12:15 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili 8 a 53 zranili. Ruské útoky proti Ukrajine zabili za posledný deň osem ľudí vrátane 12-ročného chlapca a ďalších 53 zranili, informovali regionálne úrady 21. septembra.

11:35 Zelenskyj podpisuje zákon o zvýšení štátneho rozpočtu o 12 miliárd dolárov na výdavky na obranu.

10:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 21. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:00 Útok dronu spôsobil výbuchy v zariadení v Krasnodarskom kraji, uviedli ruské úrady. Útok dronu v okrese Tichoretsk v ruskom Krasnodarskom kraji spôsobil detonácie "výbušných predmetov", informoval 21. septembra guvernér Veniamin Kondratyev.

8:35 Útok dronu spôsobil výbuchy v zariadení v Krasnodarskom kraji, uviedli ruské úrady. Útok dronu v okrese Tichoretsk v ruskom Krasnodarskom kraji spôsobil detonácie "výbušných predmetov", informoval 21. septembra guvernér Veniamin Kondratyev.

7:25 Ruský raketový útok na Kryvyi Roh zabil 3 ľudí vrátane dieťaťa. Pri útoku zahynul 12-ročný chlapec, uviedol regionálny guvernér Serhii Lysak. Pri štrajku zahynuli aj dve ženy vo veku 75 a 79 rokov.

6:55 Ukrajina zakázala používanie aplikácie na zasielanie správ Telegram v oficiálnych zariadeniach používaných vládnymi úradníkmi, vojenským personálom a zamestnancami v odvetviach dôležitých pre fungovanie štátu, pretože sa obáva, že tak Rusko môže špehovať správy aj užívateľov. Oznámila to podľa agentúry Reuters Rada národnej bezpečnosti a obrany, najvyšší bezpečnostný orgán krajiny.

6:10 Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

6:00 Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú aj bez potreby spájať sa do akejkoľvek organizácie, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal v rozhovore pre arabský spravodajský kanál Sky News Arabia. Píše agentúra TASS. "Často sa nás pýtajú kedy vytvoríme vojenskú alianciu. Nepotrebujeme ju. Máme pravidelné spoločné vojenské cvičenia," povedal Lavrov. "Naše armády medzi sebou spolupracujú, budujú spôsobilosti pre spoločné operácie, spoločne cvičia a to všetko bez akejkoľvek potreby vojenskej únie akou je NATO."

 

Strely poničili prístavnú a civilnú infraštruktúru

"Trosky, ktoré podľa predbežného zistenia pochádzajú zo strely Iskander-M, poničili prístavnú a civilnú infraštruktúru a tiež civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Antiguy," uviedol Kiper. Štyrom zraneným civilistom bola podľa neho poskytnutá všetka potrebná pomoc. Iskander-M je balistická strela, ktorá letí niekoľkonásobkom rýchlosti zvuku a má dolet až 500 kilometrov. Dnešný úder nasleduje týždeň po tom, ako Ukrajina obvinila Moskvu, že blízko rumunských vôd zasiahla riadenou strelou s plochou dráhou letu loď s obilím plávajúcou z Odesy do Egypta.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu