Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Na Srí Lanke sa skončili prezidentské voľby: Úrady hlásia vysokú účasť

(Zdroj: TASR/AP Photo/Eranga Jayawardena)

COLOMBO - Hlasovanie v prvých prezidentských voľbách na Srí Lanke od veľkej hospodárskej krízy sa v sobotu skončilo. Úrady informovali o vysokej volebnej účasti. Volební predstavitelia uviedli, že počas dňa neboli hlásené žiadne vážne incidenty, informuje agentúra DPA.

Nasadených bolo viac ako 60.000 policajtov podporovaných bezpečnostnými silami, zatiaľ čo pri volebnom procese pomáhalo 250.000 úradníkov. Očakáva sa, že účasť bude 75 až 80 percent. Viac ako 17 miliónov oprávnených voličov mohlo odovzdať svoj hlas v 13.421 volebných miestnostiach. Na Srí Lanke, ostrovnom štáte s približne 22 miliónmi obyvateľov, sa naposledy konali voľby v novembri 2019, keď bol za prezidenta zvolený Gótábaja Rádžapakša. Rádžapakša bol nútený utiecť z krajiny a odstúpiť v júli 2022 po tom, ako desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc na protesty v dôsledku hospodárskeho kolapsu krajiny.

Súčasný prezident Ranil Wickremesinghe bol potom zvolený prostredníctvom parlamentu za jeho nástupcu. Wickremesinghe, ktorý stál na čele oživenia hospodárstva od krízy v roku 2022, je jedným z troch hlavných uchádzačov spomedzi 38 kandidátov uchádzajúcich sa o najvyšší post. Ďalšími dvomi sú súčasný líder parlamentnej opozície Sadžith Premadasa a člen marxistickej strany JVP Anura Kumara Dissanayake. Všetci traja favoriti prisľúbili zlepšenie hospodárstva po tom, ako sa krajina dostala do bezprecedentnej hospodárskej krízy, ktorá viedla k nedostatku pohonných hmôt, plynu, liekov a potravín, čo viedlo k spoločenským nepokojom a protestom. Prvé výsledky volieb sa očakávajú v nedeľu v skorých ranných hodinách a konečné výsledky neskôr v ten istý deň.

Viac o téme: VoľbyúčasťSrí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu