Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Rusko je vojensky nepremožiteľné! V dvoch okresoch Kurskej oblasti nariadili povinnú evakuáciu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Operačné veliteľstvo Kurskej oblasti na západe Ruska nariadilo povinnú evakuáciu obcí v Ryľskom a Chomutovskom okrese, ktoré sa nachádzajú v 15-kilometrovej zóne od hraníc s Ukrajinou. Prostredníctvom príspevku na komunikačnej platforme Telegram to podľa agentúry AFP oznámil gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 

Trest si nájde každého ruského okupanta (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:48 Ukrajinské ministerstvo kultúry pridalo rusko-kanadskú režisérku Anastasiu Trofimovovú na zoznam ľudí, ktorí predstavujú bezpečnostnú hrozbu pre Ukrajinu. Trofimovová tento rok vydala vojnový dokument Russians at War (Rusi vo vojne), ktorý nazerá na vojnu na Ukrajine očami ruských vojakov. Práve to Kyjev kritizuje a označuje film za ruskú propagandu, napísala dnes agentúra AFP.

21:23 Estónsky prezident Alar Karis pre Kyjev Independent povedal, že Rusko musí byť porazené a spojenci NATO musia urobiť viac, aby sa tak stalo. "Teraz si asi uvedomujeme, že musíme prekročiť všetky tieto červené čiary a potom začať vytláčať Rusko z Ukrajiny."

20:30 Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v pondelok povedal nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, že Rusko je vojensky "nepremožiteľné". Zároveň Scholza vyzval, aby podporil čínsky mierový plán pre Ukrajinu, čo Scholz odmietol. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

20:20 Zábery zničenia drahého ruského UAV Lancet ukrajinským FPV dronom.

19:41 Kremeľský propagandista zaútočil v Rusku, možno ho aj zabil, uvádzajú ukrajinské spravodajské služby. Denník Kyiv Independent kontaktoval HUR, aby potvrdil, kto bol za útokom. Odpovedalo to usmievavou tvárou s emoji slnečných okuliarov.

18:42 Novinár Georgij Gongadze, zavraždený pred 24 rokmi, si v centre Kyjeva pripomínali deň jeho únosu. Ukrajinskí novinári sa zhromaždili v centre Kyjeva, aby otvorili dočasnú „pamätnú uličku“, kde sa ľudia v priebehu týždňa môžu dozvedieť viac o jednom z prvých významných ukrajinských novinárov zavraždených pre svoju prácu.

18:08 Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v pondelok povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal, informuje agentúra Reuters. "Je možné, že k takejto zásielke došlo niekedy v minulosti... No môžem vás uistiť, že od môjho nástupu do funkcie k žiadnej takejto dodávke do Ruska nedošlo," povedal Pezeškiján v reakcii na novinársku otázku, ktorá zaznela na tlačovej konferencii.

17:50 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok nariadil, aby sa počet vojakov ruských ozbrojených síl zvýšil o 180.000 na 1,5 milióna. Príslušný dekrét zverejnený na webovej stránke nadobudne účinnosť 1. decembra. Informuje o tom agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.
Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.  (Zdroj: SITA/Anton Vaganov/Pool Photo via AP)

17:30 Operačné veliteľstvo Kurskej oblasti na západe Ruska nariadilo povinnú evakuáciu obcí v Ryľskom a Chomutovskom okrese, ktoré sa nachádzajú v 15-kilometrovej zóne od hraníc s Ukrajinou. Prostredníctvom príspevku na komunikačnej platforme Telegram to podľa agentúry AFP oznámil gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov.

17:10 Rusko obvinilo ďalších dvoch vojenských predstaviteľov z brania úplatkov, oznámili v pondelok tamojší vyšetrovatelia. Obaja obvinení vinu priznali.Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

17:08 Britský Starmer hľadá európsku podporu pre ukrajinský návrh raketového útoku dlhého doletu, informuje agentúra Bloomberg. Talianska premiérka Giorgia Meloniová uviedla, že podporuje rozhodnutie spojencov dať Ukrajine súhlas.

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 16. septembra dekrét o zvýšení počtu ruských ozbrojených síl zo zhruba 2,2 milióna na 2 389 130 ľudí vrátane 1,5 milióna vojenského personálu.

16:17 Francúzsky vedec Laurent Vinatier, ktorého v Rusku obvinili z porušenia tamojších zákonov o "zahraničných agentoch", v pondelok pred súdom priznal vinu a teraz ho čaká miernejší trest, píše agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské štátne médiá.

16:03 Ukrajina v posledných mesiacoch zvýšila počet útokov pomocou podomácky vyrobených bezpilotných lietadiel proti ruskej kritickej infraštruktúre. Tvárou v tvár útokom s použitím desiatok dronov naraz sa ruská protivzdušná obrana ukázala ako preťažená a nie vždy efektívna.

15:52 Kontroverzný mierový plán presadzovaný dvoma krajinami priateľskými k Rusku nevyzýva na stiahnutie ruskej armády z Ukrajiny, čo spochybňuje, čo by ich vízia mieru pre Ukrajinu vlastne znamenala.

15:36 Ukrajina prijala zákon o mobilizácii najmenej s ročným oneskorením, povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v rozhovore pre európsku Pravdu zverejnenom 15. septembra.

15:04 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 16. septembra návrh zákona o vytvorení samostatnej vetvy ukrajinských ozbrojených síl venovanej bezpilotným systémom.

14:38 Kremeľ v pondelok označil pozvanie predstaviteľov OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) zo strany Kyjeva do ním ovládaných oblastí ruskej Kurskej oblasti za "provokáciu". Informuje agentúra AFP. "Toto je číra provokácia. A očakávame triezvy prístup k takýmto provokačným vyhláseniam" aj od OSN a MVKČK, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:08 krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok odsúdil streľbu v blízkosti republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informuje o tom agentúra Reuters. "Som rád, že Donald Trump je v bezpečí a nie je zranený.... politické násilie nemá miesto nikde vo svete," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti X.

13:45 "Zelenského plán ukončiť konflikt je založený na predpoklade, že západné krajiny schvália údery hlboko do Ruska."

12:24 Rusi si na čepele dronov pripevňujú klince, aby znefunkčnili ukrajinské bezpilotné prostriedky.

11:39 Ukrajina v pondelok uviedla, že požiadala Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), aby preveril situáciu v Kyjevom ovládaných oblastiach ruskej Kurskej oblasti. TASR informuje podľa agentúry AFP. Ukrajinská armáda podnikla prienik do pohraničnej Kurskej oblasti na území Ruska 6. augusta a obsadila tam desiatky obcí a miest.

11:08 Rusko pripravuje raketový útok na detský ústav na Ukrajine.

10:13 Lotyšsko prevádza obrnené vozidlá CVR na Ukrajinu.

9:53 Jeden z najsilnejších ostreľovacích útokov v Rusku zasiahol mesto Belgorod.

9:45 Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že počas nočných útokov zostrelili nad desiatimi ukrajinskými oblasťami 53 z 56 ruských dronov. Väčšina útokov bola zameraná na Kyjevskú oblasť, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "V dôsledku protivzdušného boja bolo zostrelených 53 nepriateľských útočných dronov nad Kyjevskou, Vinnyckou, Poltavskou, Sumskou, Záporožskou, Kirovohradskou, Mykolajivskou, Dnepropetrovskou a Čerkaskou oblasťou," uviedli vzdušné sily na sociálnej sitie Telegram s tým, že zvyšné tri drony sa stratili nad nemenovanými oblasťami.

9:08 Ruské mesto Belgorod sa dostalo pod silné ostreľovanie. Obyvatelia zverejňujú zábery, na ktorých vidno horiace autá a dym.

8:30 Putin by mohol ohlásiť novú vlnu mobilizácie.

7:54 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

6:10 V Chmelnyckej oblasti bolo počuť výbuchy.

6:05 Ruské lietadlá boli detekované pri Aljaške už tretíkrát za 1 týždeň.

6:00 Protivzdušná obrana odrazila masový útok dronov na Kyjev.

V Charkove vyslobodili z trosiek obeť

Telo ženy záchranári vyslobodili na deviatom podlaží, úradná identifikácia je ale v súčasnosti nemožná, pretože telo je takmer spálené, uviedla prokuratúra, ktorá počíta s testom DNA. Predpokladá, že ide o ženu vo veku 94 rokov, ktorá bola po výbuchu bomby hlásená ako nezvestná. Predtým starosta uviedol, že medzi zranenými sú štyri deti, z ktorých najmladšiemu je jeden rok. Šéf oblastnej správy Oleh Syněhubov, ktorý najprv informoval o 25 zranených civilistoch, podľa agentúry Unian uviedol, že vo vážnom stave je jedna zranená žena a 12-ročný chlapec.

Panelový dom podľa starostu zasiahla riadená letecká bomba, ktorá zdevastovala dva vchody do domu. Vzápätí vypukol požiar, ktorý zachvátil štyri najvyššie podlažia. Explózia poškodila tiež najmenej 12 ďalších domov v okolí, v niektorých sa už začala výmena rozbitých okien. Ukrajinské médiá zverejnili zábery z miesta. Večer starosta na sieti Telegram napísal, že sa požiar podarilo uhasiť.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov čelí vzhľadom na blízkosť hranice s Ruskom takmer ustavičnému ostreľovaniu či bombardovaniu. Aj teraz, kým zahrievali výbuchy, ukrajinské letectvo varovalo pred hrozbou, že mesto zasiahnu ruské rakety alebo riadené kĺzavé bomby. Miestni obyvatelia počuli sériu výbuchov po 15.00 h miestneho času, uviedol server RBK Ukrajina. Server pripomenul, že útok na Charkov Rusi podnikli v noci na dnes, keď zasiahli areál nemocnice, a v sobotu večer, keď dve riadené letecké bomby spôsobili požiar vo vzdelávacom zariadení. Všetko sa ale zaobišlo bez zranených aj bez obetí na životoch.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu