Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Polícia začala stíhanie v kauze štátnej spoločnosti Slovensko IT

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Diana Semanová)

KOŠICE - Polícia začala v prípade štátnej spoločnosti Slovensko IT trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Akciová spoločnosť Slovensko IT vznikla v septembri 2020 za vtedajšej ministerky investícií a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí). Firma mala na starosti zlepšovanie štátnych služieb v oblasti informačných technológií vrátane testovania externých dodávok. Od augusta tohto roka je v likvidácii. Jej akcionárom je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Ministerstvo pod vedením Richarda Rašiho (Hlas-SD) v júli informovalo, že podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa s tým, že firma vykázala kumulovanú stratu viac ako sedem miliónov eur. Poukázalo aj na vážne pochybenia, ktorými sa zaoberal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

"Nateraz môžeme potvrdiť, že vo veci koná vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ktorý v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a procesné úkony nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie, aby nedošlo k jeho zmareniu alebo sťaženiu," uviedla Ivanová.

Richard Raši
Zobraziť galériu (3)
Richard Raši  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Orgány činné v trestnom konaní majú podľa ministerstva zistiť, či bola nezodpovedným konaním firmy spôsobená škoda štátu a identifikovať osobu zodpovednú za toto pochybenie. "Pokus so štátnou akciovkou stál dohromady daňových poplatníkov desať miliónov eur, keďže kumulovaná strata Slovensko IT dosiahla viac ako sedem miliónov eur a ďalšie milióny eur bude musieť na úplné ukončenie tohto slávneho podnikania doplatiť štát," uviedol v júli Raši.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Remišová reagovala, že pri jej odchode z ministerstva informatizácie minulý rok dosahovala spoločnosť Slovensko IT zisk v státisícoch eur druhý rok po sebe, čo mala potvrdiť aj účtovná závierka a audit NKÚ. "Nezmyselné trestné oznámenie Rašiho na firmu, ktorá bola v zisku, je ukážkou zastrašovania a katastrofálneho vládnutia tohto neschopného ministra, ktorý za sebou nemá žiadne výsledky," uviedla.

Viac o téme: KauzaPolíciaStíhanieSlovensko IT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu