Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

MIMORIADNY ONLINE Ostré slová Putina: Ak Západ umožní Ukrajine útočiť na ruské ciele, zapojí sa priamo do vojny

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade. Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastnil zasadnutia Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade. (Zdroj: SITA/Anton Vaganov/Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinské jednotky v stredu nad Čiernym morom úspešne zostrelili ruské bojové lietadlo typu Suchoj Su-30SM. Túto informáciu oznámilo Hlavné riaditeľstvo rozviedky Ministerstva obrany Ukrajiny, ktoré zároveň uviedlo, že na zostrelenie lietadla použili prenosný protilietadlový systém. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:40 Prezident Zelenskyj potvrdil protiútok ruskej Kurskej oblasti a tvrdil, že veci idú „podľa nášho ukrajinského plánu“, ale o výsledku sa objavujú pochybnosti.

21:00 Harrisová by bola pri podpore Ukrajiny „agresívnejšia" ako Biden, hovorí bývalý americký veľvyslanec. Prezident Biden odviedol "skvelú prácu" pri zostavovaní a udržiavaní koalície partnerov, ale "pri niektorých rozhodnutiach bol pomalý," povedal William B. Taylor.

20:24 Rusko kúpilo Cyprus: Ako sa ostrov stal kolóniou Kremľa v Európe. Počas niekoľkých posledných desaťročí sa Cyprus stal kľúčovou baštou ruského vplyvu v Európe. Napriek medzinárodným sankciám a obmedzeniam Moskva hlboko prenikla do politického, ekonomického a kultúrneho života ostrova prostredníctvom svojich spravodajských služieb, oligarchov a kultúrnych organizácií.

19:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters.

19:12 Ak Západ povolí Ukrajine útočiť ďalekonosnými zbraňami na ciele hlboko na ruskom území, bude to znamenať, že krajiny Severoatlantickej aliancie sú vo vojne s Ruskom. Dnes to podľa agentúry TASS povedal ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už mesiace nalieha najmä na Spojené štáty, aby zrušili obmedzenia týkajúce sa použitia amerických zbraní poskytnutých Ukrajincom.

18:00 Rusi spustili raketový útok na civilnú loď prepravujúcu pšenicu do Egypta po tom, čo opustila ukrajinský prístav, uviedol prezident Zelenskyj.

17:22 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski sa stretol vo štvrtok vo Varšave so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. Ministri rokovali o bilaterálnych vzťahoch, ako aj o pomoci pre Ukrajinu, oznámilo americké veľvyslanectvo vo Varšave. Informuje správa agentúry PAP.

16:23 Rusko v Čiernom mori zaútočilo na dve civilné nákladné plavidlá, ktoré prevážali obilie. Jedno z nich sa nachádzalo v rumunských vodách neďaleko delty Dunaja. Vo štvrtok to uviedol zdroj agentúry Reuters a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.

15:55 Rusko útočí na vozidlá Červeného kríža v Doneckej oblasti, sú tam mŕtvi a zranení.

15:05 Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj odmieta mierový plán Brazílie a Číny, pretože je podľa neho deštruktívny a viac v súlade so záujmami Ruska. Pre Kyjev je táto iniciatíva neprijateľná, uviedol Zelenskyj v rozhovore pre stredajšie vydanie brazílskeho periodika Metropoles.

14:50 Ruské vojská začali protiútok v Kurskej oblasti, kam na začiatku tohto augusta vpadli ukrajinské jednotky. Skoršie správy médií dnes podľa agentúry Reuters potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina čelí od februára 2022 ruskej invázii. Prezident tiež uviedol, že Kyjev protiofenzívu očakával.

14:42 Ruské tajné služby zintenzívnili svoje aktivity a pozmenili svoju špionážnu taktiku v Nemecku, vyplýva z výročnej správy nemeckej Služby vojenskej kontrarozviedky (MAD) zverejnenej vo štvrtok, píše správa agentúry DPA.

14:25 Poľsko chce, aby Ukrajina mohla využívať strely dlhého doletu proti cieľom na ruskom území. Vyhlásil to poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski po dnešnom rokovaní so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Varšava chce zvýšiť tlak na Moskvu, uviedol podľa agentúry Reutets šéf poľskej diplomacie.

14:05 Reuters: Zelenskyj a Si Ťin-pching sa môžu stretnúť už v októbri. Uviedol to bývalý námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Oleksandr Čalyj na otvorení hlavného čínskeho vojenského fóra „Siang-šan“. Podľa neho sa zlepšili diplomatické vzťahy medzi Kyjevom a Pekingom, takže priame rozhovory medzi lídrami sú možné.

13:48 Ruské tajné služby zosilneli špionáž namierenú proti nemeckej armáde. Snaží sa tak získať výhody vo vojne proti Ukrajine, ktorú Moskva na rozkaz prezidenta Vladimira Putina napadla vo februári 2022. Vyplýva to z výročnej správy nemeckej vojenskej tajnej služby MAD, o ktorej dnes informovala agentúra DPA. Kontrarozviedka varovala tiež pred sabotážami zo strany Ruska.

13:36 Zástupca riaditeľa Rosgvardije pre dočasne okupovaný Krym a Sevastopoľ Vitalij Salmanov bol zatknutý.

13:05 Ukrajina sabotovala železnicu Belgorodskej oblasti, vykoľajila nákladný vlak, informujú médiá.

12:30 Pilotom 11. odeskej brigády Národnej gardy sa pomocou dronu podarilo zničiť vzácny ruský prieskumný UAV „Orlan-30“.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu