Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Ruské ostreľovanie si vyžiadalo životy najmenej piatich civilistov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Najmenej päť ľudí prišlo v sobotu o život pri ruskom ostreľovaní počas troch útokov na juhu, juhovýchode a východe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE 

21:50 Šéfovia diplomacie krajín skupiny G7 "najostrejšie" odsúdili v sobotu vývoz iránskych balistických striel do Ruska."Irán musí okamžite ukončiť akúkoľvek podporu nelegálnej a neospravedlniteľnej vojny Ruska proti Ukrajine a zastaviť takéto transfery balistických striel, bezpilotných lietadiel a s nimi spojenej technológie, ktoré predstavujú priamu hrozbu ukrajinskému ľudu a v širšom zmysle i európskej a medzinárodnej bezpečnosti," uviedli vo vyhlásení ministri krajín G7.

21:37 Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v sobotu uviedol, že skôr logistika než nevôľa spôsobila meškanie americkej pomoci Ukrajine. Zároveň však podotkol, že Washington potrebuje urobiť viac v záujme pomoci Kyjevu v boji proti invázii Ruska.

20:29 Najmenej päť ľudí prišlo v sobotu o život pri ruskom ostreľovaní počas troch útokov na juhu, juhovýchode a východe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia. Gubernátor Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny Ivan Fedorov spresnil, že ruské ostreľovanie zasiahlo poľnohospodársky podnik v meste Huľajpole, pričom zahynuli traja ľudia."Všetci mŕtvi sú zamestnancami podniku," dodal Fedorov v príspevku na platforme Telegram.

19:51 Z vojenského hľadiska je opodstatnené, aby mohla Ukrajina použiť zbrane dodané Západom aj mimo svojho územia. Dáva to zmysel a krajiny by to mali povoliť. Po rokovaní Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie v Prahe to v sobotu povedal jeho predseda Rob Bauer.

19:18 Pri ruskom útoku na Záporožskú oblasť zahynuli 3 ľudia, uviedol guvernér.

18:52 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili najmenej 6 ľudí a 25 zranili.

17:04 Ukrajinské jednotky v Kurskej oblasti na západe Ruska, kde operujú od začiatku augusta, dobyli obce Vitrjano, Durovka a časť obce Žuravli, zatiaľ čo ruské sily sa pri protiútoku v regióne zmocnili obce Snagosť aj s okolitými osadami a postúpili k Ljubimovci.Uviedli to analytici portálu DeepState, pokladaného za blízky ukrajinskej armáde. Snagosť ešte donedávna ovládali Ukrajinci, pripomenul list Ukrajinska pravda.

17:00 Najmenej piati ľudia utrpeli v sobotu zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:33 Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v sobotu v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:07 Ukrajina vracia 103 vojnových zajatcov vrátane 23 bojovníkov Azov.

15:08 NATO mohlo urobiť viac, aby zastavilo rozsiahlu ruskú inváziu na Ukrajinu, hovorí Stoltenberg.

14:34 Vojna na Ukrajine odčerpáva pracovnú silu. Firmy sa snažia pokryť kritický nedostatok ľudí tým, že najímajú viac žien na miesta, v ktorých tradične dominujú muži. A obracajú sa aj na tínedžerov, študentov a dôchodcov.

14:23 Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu oznámil, že ako hlavný veliteľ ozbrojených síl a hlava štátu dal súhlas na výkon povinnej vojenskej služby v trvaní 75 dní.

14:10 Poľsko čoskoro uhradí oneskorenú platbu za nákup munície pre Ukrajinu, ktorá je súčasťou českej iniciatívy. V piatok to uviedol poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski počas návštevy Kyjeva. 

13:35 „Vyzerajú čisto, upravene, čítajú ruskú literatúru a fajčia dobré cigarety“ – médiá ukazujú podmienky zadržiavania ruských vojnových zajatcov na Ukrajine.

13:18 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo už druhú výmenu zajatcov s Ukrajinou v priebehu dvoch dní. Rusko v rámci tejto výmeny Ukrajine vydalo 103 vojnových zajatcov a rovnaký počet ich od Ukrajiny údajne získalo. Ukrajina zatiaľ túto výmenu zajatcov neoznámila, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúra Reuters.

12:00 Ruské jednotky údajne prevzali kontrolu nad obcou Želanne Perše v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V sobotu tu uviedla agentúra TASS s odvolaním na ruské ministerstvo obrany. Informuje agentúra Reuters a AFP.

11:08 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v sobotu vyhlásil, že aliancia mohla urobiť viac pre vyzbrojenie Ukrajiny v snahe zabrániť ruskej invázii vo februári 2022. Uviedol to v rozhovore pre nemecký týždenník FAS. Informuje správa agentúry Reuters a FAS.

11:00 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu varoval, že v reakcii na použitie západných rakiet dlhého doletu Ukrajinou by Rusko mohlo zničiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev pomocou nejadrových zbraní. V statuse zverejnenom v aplikácii Telegram Medvedev - podľa agentúry Reuters napísal, že jadrový konflikt momentálne nikto vo svete nepotrebuje. 

10:00 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 14. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:35 Ruská armáda v noci na sobotu zaútočila na Ukrajinu 76 bezpilotnými lietadlami. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 72 z týchto útočných dronov. V sobotu o tom informovala britská stanica BBC.

8:20 Zelenskyj odmieta Trumpove sporné vyhlásenia o Ukrajine ako „volebné správy“. Prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre CNN odmietol predchádzajúce sporné vyhlásenie bývalého prezidenta Donalda Trumpa o Ukrajine ako iba „predvolebné správy“, ktoré nemusia odrážať jeho skutočnú politiku, ak bude zvolený za prezidenta.

7:25 V rámci exilovej ruskej opozície v Európe pretrvávajú spory. Agentúra Reuters uvádza, že namiesto spoločného postupu proti režimu Vladimira Putina medzi sebou predstavitelia ruskej opozície vedú konflikty.

7:00 Zástupcovia ICC skontrolovali mučiarne zriadené ruskou armádou v Charkovskej oblasti.  Zhromaždené dôkazy, uvádza Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny, potvrdzujú, že zadržaní boli vystavení mučeniu, ako aj fyzickému, psychickému a sexuálnemu zneužívaniu.

6:30 Úlomky dronu dopadli v sobotu nadránom na obecnú budovu v kyjevskej štvrti Obolon severne od centra, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, dodajúc že požiar na mieste nevypukol. Informuje agentúra Reuters.

6:00 Severoatlantická aliancia povedie priamu vojnu s Ruskom, ak umožní Západ Ukrajine útočiť svojimi ďalekonosnými zbraňami na ruské územie. Podľa agentúry Reuters to dnes na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN vyhlásil ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja. Podľa neho by spojenci Kyjeva nemali zabúdať, že Rusko je jadrovou mocnosťou, a mali by "myslieť na následky".

Starmer mal tlačiť na Bidena

Pred stretnutím sa očakávalo, že Starmer bude tlačiť na Bidena, aby podporil jeho plán poslať britské rakety Storm Shadow na Ukrajinu a povoliť jej ostreľovať nimi vnútrozemie Ruska. Líder labouristov však po stretnutí vyhlásil, že on a Biden budú teraz o pláne rokovať "so širšou skupinou jednotlivcov" na Valnom zhromaždení OSN, ktoré sa bude konať o dva týždne v New Yorku.

Hoci Biden na stretnutí vyhlásil, že je "jasné, že Putin v tejto vojne nezvíťazí", zdráha sa splniť naliehavú požiadavku Ukrajiny, aby mohla použiť rakety dlhého doletu vyrobené v USA proti ruskému územiu. Americkí predstavitelia sa domnievajú, že rakety by mali len obmedzený vplyv na ukrajinské vojnové ťaženie a tiež chcú zabezpečiť, aby sa nevyčerpali vlastné zásoby munície Washingtonu, píše AFP.

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov opakovane naliehala, aby jej udelili povolenie na použitie rakiet dlhého doletu na ruskom území. Viacerí ruskí predstavitelia vrátane prezidenta však varovali, že ak Západ uvoľní pre Ukrajinu obmedzenia spojené s používaním ďalekonosných zbraní, bude to znamenať, že NATO vstúpi do priamej vojny s Ruskom.

Obaja lídri tiež na piatkovom stretnutí diskutovali o vojne v Gaze, pričom Británia nedávno pozastavila dodávky zbraní Izraelu pre obavy, že by mohli byť zneužité na porušenie medzinárodného humanitárneho práva. USA, hlavný vojenský a diplomatický podporovateľ Izraela, sa takéhoto kroku zdržal. Biden a Starmer sa zhodli na svojom záväzku voči Izraelu, zdôraznili však "naliehavú potrebu dohody o prímerí a potrebu toho, aby Izrael urobil viac pre ochranu civilistov v Gaze".

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu