Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecko šokovali výsledky volieb: Médiá píšu o cunami hnevu a zemetrasení: Krajná pravica slávi úspechy

Nemecký kancelár Olaf Scholz
Nemecký kancelár Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

DRÁŽĎANY/ERFURT - O politickom zemetrasení či cunami hnevu píšu dnes nemecké médiá v reakcii na výsledok nedeľných volieb vo východonemeckých spolkových krajinách Sasko a Durínsko. V oboch získala vyše 30 percent hlasov Alternatíva pre Nemecko (AfD), označovaná za pravicovo populistickú až krajne pravicovú. V Durínsku dokonca zvíťazila. Pre strany celonemeckej vlády kancelára Olafa Scholza bolo hlasovanie podľa médií katastrofou a debaklom.

"Výsledok volieb musí byť varovaním pre všetkých demokratov, ako je možné dlhodobo rozkolísať politické pomery, keď občania považujú za zlé zo samej podstaty, o čom vláda rozhoduje a čo robí," píše v komentári Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podľa neho voliči v Sasku a Durínsku strany celonemeckej vládnej koalície "kolektívne potrestali", o výsledku píše ako o "cunami hnevu".

archívne video

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Sociálni demokrati (SPD) dosiahli v oboch spolkových krajinách jednociferný zisk, v Durínsku sa zelení a liberálni slobodní demokrati (FDP) vôbec nedostali do snemu.

"Boli to celonemecké témy, ktoré AfD zaistili enormnú podporu a ktoré Spojenectvo Sahry Wagenknechtovej (BSW) dopomohli k raketovému štartu," napísal FAZ. Nová ľavicová formácia BSW, ktorá kombinuje ľavicovú hospodársku politiku a politiku skeptickú k imigrácii, skončila v oboch krajinách na treťom mieste. Kancelár Scholz by si mal podľa komentára FAZ teraz uvedomiť, že kľúčovou témou, ktorá občanov zaujíma, je migrácia.

Aj podľa denníka Frankfurter Rundschau (FR) bola nedeľa "vskutku historickým dňom". "SPD, zeleným a FDP sa vrátilo ako bumerang, že sa v posledných mesiacoch zaoberali len sami sebou," napísal FR v komentári. Aj mnoho vládnych politikov už v nedeľu pripisovalo neúspech vo voľbách vnútorným sporom v berlínskej koalícii. Časopis Der Spiegel označil výsledok vládnych strán v krajinských voľbách v Sasku a Durínsku za "debakel" a "katastrofu".

Denník Süddeutsche Zeitung sa v komentári venuje nadchádzajúcim koaličným rokovaniam, ktoré budú vzhľadom na rozloženie síl v snemoch veľmi zložité. Sasko a Durínsko sa podľa neho ocitli na hranici toho, že im nebude možné vôbec stabilne vládnuť. Rovnako to vidí napríklad web spravodajskej stanice NTV.

Analýza spravodajskej relácie Tagesschau nemeckej verejnoprávnej televízie ARD sa venuje fenoménu strany AfD, ktorá ovládla voľby - v Durínsku zvíťazila, v Sasku skončila len tesne druhá. Podľa tejto analýzy dlho platilo, že priaznivci AfD volia z protestu. "To sa ale zmenilo. Prvýkrát volili ľudia AfD, pretože jej najviac dôverujú, že je schopná vyriešiť ich problémy," napísal Tagesschau.

Denník Münchner Merkur píše dokonca o "kontrarevolúcii" na východe. Podľa neho po zániku Nemeckej demokratickej republiky (NDR), kam dnešné Sasko a Durínsko patrili, "prevzali západonemecké strany východ". Teraz sa ale situácia obracia. Tiež spravodajský web stanica ntv napísal, že strany Scholzovej vládnej koalície - SPD, zelení a FDP - sú na východe "cudzím telesom".

Kľúčovou otázkou podľa denníka Münchner Merkur je, či dokáže konzervatívna únia CDU/CSU, ktorá je teraz na celonemeckej úrovni v opozícii, zohrať úlohu stabilného centra a získať späť konzervatívnych voličov, ktorí sčasti prešli ku krajne pravicovej AfD a novej krajne ľavicovej formácii BSW. Riadne spolkové voľby Nemecko čakajú o rok v septembri.

Šcholzova potupná prehra

Nedeľné krajinské voľby v Durínsku vyhrala strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá je označovaná za pravicovo populistickú až krajne pravicovú. V Sasku skončila tesne druhá za konzervatívnou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU). Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré v noci na dnešok zverejnili štatistické úrady oboch východonemeckých spolkových krajín.

Zatiaľ čo AfD oslavuje, pre strany celonemeckej vládnej koalície kancelára Olafa Scholza skončili voľby debaklom. Sociálni demokrati (SPD) si pripísali len jednociferné zisky, zelení a liberálni slobodní demokrati (FDP) sa v Durínsku ani nedostali do snemu. Čakajú sa náročné povolebné rokovania o vzniku krajinských vlád, s AfD žiadna zo strán spolupracovať nechce.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v prvej reakcii na voľby, ktorú poskytol agentúre Reuters, označil výsledky AfD za "znepokojivé". "Nemôžeme a nesmieme si na to zvykať. AfD Nemecko ničí. Oslabuje hospodárstvo, rozdeľuje spoločnosť a ničí povesť našej krajiny," uviedol kancelár, ale zdôraznil, že komentár dáva ako poslanec SPD. Výsledok vlastnej strany potom označil za "horký". Vyzval tiež, aby v Durínsku i Sasku vznikli zemské vlády bez krajnej pravice.

Viac o téme: VoľbyNemeckoAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu