Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb, oznámili v stredu americkí vyšetrovatelia. Informujú o tom správy z agentúr Reuters, AP a stanice CNN.

Hackeri koncom júna a začiatkom júla "poslali nevyžiadané e-maily osobám, ktoré boli v tom čase spojené s kampaňou prezidenta Bidena, ktoré obsahovali úryvok z ukradnutých neverejných materiálov z kampane bývalého prezidenta Trumpa ako text v e-mailoch," uviedli v spoločnom vyhlásení Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby a Agentúra pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry.

archívne video

Český festival ovládli HACKERI: Na pódiu sa objavili podivné symboly! (Zdroj: TikTok)

Neexistujú dôkazy o tom, že by niektorí z príjemcov na e-maily reagovali. Irán už predtým poprel, že by zasahoval do volieb v USA, píše Reuters. Spojené štáty v auguste obvinili Irán zo spustenie kybernetických operácií proti kampaniam oboch prezidentských kandidátov a z ovplyvňovania americkej verejnosti s cieľom podnecovať politické rozpory.

Tento hackerský útok je jedným z viacerých pokusov iránskej vlády o "vyvolanie nezhôd a podkopanie dôvery v náš volebný proces", uvádza sa vo vyhlásení. Podľa hovorkyne Trumpovho volebného tímu Karoline Leavittovej je hackerský útok dôkazom, že Irán "zasahoval do volieb, aby pomohol Kamale Harrisovej a Joeovi Bidenovi, pretože vie, že prezident Trump obnoví svoje tvrdé sankcie a postaví sa proti vláde teroru," píše BBC.

Hovorkyňa Harrisovej volebného tímu Morgan Finkelsteinová povedala, že volebný tím spolupracuje s príslušnými orgánmi od chvíle, keď sa dozvedel o hackerských útokoch. "Nie sme si vedomí žiadneho materiálu, ktorý by bol zaslaný priamo kampani," povedala Finkelsteinová a dodala, že niekoľko jednotlivcov dostalo na svoje osobné e-maily "niečo, čo vyzeralo ako spam alebo pokus o phishing".

Viac o téme: HackeriDonald TrumpIránJoe BidenUkradnuté informácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu