Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hrozná tragédia v škole! Desaťročného žiaka pobodal útočník: Išlo už o druhý podobný útok

Desaťročný študent japonskej školy bol pobodaný útočníkom AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (2)
Desaťročný študent japonskej školy bol pobodaný útočníkom (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Desaťročný žiak japonskej školy v Šen-čene na juhu Číny, ktorého v stredu pobodal útočník, zomrel. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila vláda v Tokiu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že chlapec bol Japonec. Nikto predtým občianstvo obete neuviedol. Išlo o druhý podobný útok v blízkosti japonského vzdelávacieho zariadenia v Číne za posledné mesiace.

Podľa čínskych úradov bol chlapec pobodaný v stredu okolo ôsmej hodiny ráno na ceste do školy podozrivým 44-ročným útočníkom, ktorý bol na mieste zadržaný. Dieťa zomrelo vo štvrtok v ranných hodinách, povedala japonská ministerka zahraničia Jóko Kamikawaová.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

"Vyzývame Čínu, aby vysvetlila, čo sa stalo. Očakávame, že Čína podá vysvetlenie čo najskôr. Dôrazne požiadame Čínu, aby zabezpečila bezpečnosť japonských občanov a zabránila tomu, aby sa to opakovalo," uviedol japonský premiér Fumio Kišida. Útok na školáka označil za "mimoriadne zavrhnutiahodný zločin", píše AFP.

"Tento incident beriem nesmierne vážne," povedala šéfka japonskej diplomacie. "Toto by sa nemalo stať v žiadnej krajine. Predovšetkým ma úprimne mrzí, že tento odporný čin bol spáchaný na dieťati, ktoré išlo do školy," dodala s tým, že Japonsko požiadalo Čínu o podrobné vyšetrenie udalosti a prijatie dôrazných bezpečnostných opatrení.

Desaťročný študent japonskej školy bol pobodaný útočníkom
Zobraziť galériu (2)
Desaťročný študent japonskej školy bol pobodaný útočníkom  (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Ubodaný chlapec mal japonské občianstvo, jeho otec bol japonský občan a matka Číňanka, uviedla dnes čínska diplomacia. Podľa Pekingu išlo o ojedinelý incident a obe strany o prípade komunikujú. Hovorca ministerstva nad smrťou chlapca vyjadril ľútosť a kondoloval jeho rodine. Podobný útok nožom by sa mohol odohrať v ktorejkoľvek krajine, uviedla podľa agentúry AP Čína.

Úrady v Japonsku i Číne odmietli oznámiť národnosť obete. Na internetových stránkach japonskej školy v Šen-čene sa uvádza, že je určená pre deti japonskej národnosti. Japonsko neuznáva dvojité občianstvo pre dospelých.

Na stredu pripadlo 93. výročie invázie Japonska do Číny v roku 1931. V konflikte podľa historikov prišlo o život 14 miliónov Číňanov a 100 miliónov sa stalo utečencami. V júni zaútočil muž na autobus japonskej školy v meste Su-čou na východe krajiny. V jeho dôsledku zomrel čínsky občan, ktorý sa pred útočníkom snažil ochrániť Japonku a jej dieťa.

Viac o téme: TragédiaútočníkČínaJaponské školy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu