Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

OBROVSKÝ úspech Ukrajiny: Putin pocítil trpkosť porážky, FOTO+VIDEO stovky ruských vojakov zložilo zbrane!

Ruskí vojaci skladajú zbrane neďaleko ukrajinských hraníc (Suja/Golowka). Ukrajinské tanky v Kurskej oblasti
Ruskí vojaci skladajú zbrane neďaleko ukrajinských hraníc (Suja/Golowka). Ukrajinské tanky v Kurskej oblasti (Zdroj: X/ 南洋辉叔 Uncle Hui/Ukraine Battle Map)

KURSK – Ukrajinská armáda zaznamenala výrazný úspech. Len v priebehu pár dní okúsila ruská armáda tvrdú protiofenzívu hlboko za svojou líniou vplyvu. Padli minimálne dve ruské opevnenia. Na ústup sa dali stovky vojakov, ktorí napokon zložili zbrane.

Ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti sa nemohla pre Kyjev začať lepšie. V priebehu dvoch dní sa podarilo ukrajinským jednotkám postúpiť hlboko za líniu ruského vplyvu. Analytik Emil Kastehelmi na sociálnej sieti X uviedol, že "Ukrajina dosiahla za menej ako dva dni prielom a pretlačila sa najmenej 12 kilometrov hlboko cez dve línie ruských opevnení. Zdá sa, že Rusi sú v rozpakoch". 

Následne ako dôkaz svojho tvrdenia uverejnil fotografiu (zdroj Black Bird Group) s vyznačeným územím, ktoré sa Ukrajincom podarilo obsadiť. 

Okrem toho vysvetlil, prečo sa toto Kyjevu vôbec podarilo. Svoje teórie zhrnul do niekoľkých bodov. "V prvom rade je to zlyhanie ruskej vojenskej rozviedky alebo vedenia. Rusi mohli mať v pohraničí nedostatok svojich síl a v poslednom rade je to zásluha Ukrajiny, ktorá sa rozhodla pre nasadenie značnej vojenskej sily v Kursku namieso posilnenia východného frontu, aby zastavila Rusov pri Torecku a Pokrovsku (mestá v Donecku)," priblížil.   

Zaskočení Rusi

Podľa analytika sú však skutočné ciele tejto protiofenzívy stále nejasné. "Ukrajina by sa mohla pokúsiť presunúť časť ruského záujmu z iných oblastí na Kursk, prípadne tiež hľadať lepšie pozície pre budúce rokovania," doplnil s tým, ze operácia Rusov zrejme zaskočila, pretože od Ukrajincov čakali len obmedzené útoky na pohraničné oblasti. 

Na ruskom Telegrame VchK-OGPU sa tiež objavili informácie o ukrajinskej protiofenzíve. V príspevku bolo hlásené, že v uliciach pohraničnej obce Ľubimovka pochoduje pechota ukrajinských ozbrojených síl. "Ani nevchádzajú do domov, len pochodujú ďalej. V dedine Obukhovka najprv pochodovali ulicami vojaci, no teraz sa tam presúvajú tanky v nekonečnej kolóne. Je ich tak veľa," uvádza kanál. 

Z Ľubimovky malo byť evakuovaných najmenej miestnych 50 obyvateľov, ale počas odjazdu z dediny sa s nimi prerušil kontakt. Nemocnica Korenevskaja prestala prijímať ďalších pacientov. Posledných päť malo zostať v aute hlavného lekára a nemocnicu zatvorili. V regióne Korenevo odmieta asi polovica obyvateľov (zhruba 2 000) opustiť svoje domovy. Predpokladá sa, že čoskoro sa dostane opäť pod kontrolu Ukrajiny. 

Zajatie

Rusi, ktorí sa dali na útek, skončili napokon v zajatí ukrajinskej armády. Poľské Wiadomości informujú, že ako prvý to ohlásil veliteľ 24. brigády špeciálnych operácií "Aidar" Stanislav Bunyatov s krycím menom "Osman". Jeho jednotke sa malo podariť zajať pri hraniciach s Ukrajinou najmenej 40 ruských ozbrojencov. Ukrajinské médiá hlásili už v stredu siedmeho augusta, že pri Golowke zajali desiatky ruských vojakov, pričom ďalšie stovky mali zložiť zbrane. 

Informácie sa však rozchádzajú v mieste zadržania ruskej armády. Americký Insider totiž nepíše o Golowke, ale o kontrolnom bode Suja. Velenia bojujúcich strán tieto správy o zadržaní nekomentujú. 

Moskva tvrdí, že útok bol odrazený. Tomu odporujú správy vydané ruskými propagandistami. V regióne od stredy platí výnimočný stav. Rusi mali dokonca stratiť kontrolu aj nad meracou stanicou plynu Suja, ktorá zabezpečuje zhruba polovicu dodávok Gazpromu do Európy. 

Viac o téme: ZajatieProtiofenzívaKurskSujaUkrajina v krízeVojna na UkrajineĽubimovkaEmil Kastehelmi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu