Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vodca Hizballáhu vyslovil rázne slová: Izrael výbuchmi prekročil všetky červené čiary

Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh
Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh (Zdroj: TASR/AP)

BEJRÚT — Za "vyhlásenie vojny" označil vo štvrtok vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh koordinované výbuchy komunikačných zariadení používaných touto šiitskou organizáciou v uplynulých dvoch dňoch, ktoré si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych a okolo 3000 zranených a o ktorých sa predpokladá, že je za nimi Izrael. Informujeme o tom s odvolaním sa na svetové agentúry.

"Niet pochýb o tom, že sme boli vystavení veľkému bezpečnostnému a humanitárnemu úderu, ktorý nemá obdobu v dejinách nášho odporu a možno ani v dejinách konfliktu s týmto nepriateľom," povedal Nasralláh v televíznom prejave vysielanom z neznámeho miesta. Nepriateľ podľa neho "prekročil všetky hranice a červené čiary", pretože výbuchy nastali v nemocniciach, lekárňach, na trhoch, v obchodoch, v domoch či v autách, ale aj na uliciach, kde bolo veľa civilistov vrátane žien a detí.

Aká bude reakcia?

"Počas dvoch dní chcel nepriateľ zakaždým v jednom okamihu zabiť viac než 5000 ľudí, a to bez akýchkoľvek ohľadov," povedal Nasralláh. V mene mŕtvych a zranených zdôraznil, že ani po týchto útokoch sa "libanonský front nezastaví, kým sa nezastaví agresia v Pásme Gazy". Výbuchy, ktoré zasiahli Libanon v utorok a stredu, boli podľa Nasralláha "veľkou teroristickou operáciou, aktom genocídy a masakrom rovnajúcim sa vyhláseniu vojny". Vodca Hizballáhu vyhlásil, že Izrael čaká "tvrdá odplata a spravodlivý trest" tam, kde to očakáva, i tam, kde to nečaká.

K výbuchom došlo v rôznych častiach Libanonu, pričom v prvej vlne išlo o pejdžre a v druhej o vysielačky používané príslušníkmi Hizballáhu. Pri prvej sérii výbuchov prišlo podľa libanonského ministerstva zdravotníctva o život 12 ľudí, pri druhej 25. Medzi obeťami je aj 20 členov Hizballáhu.

Bojové lietadlá nad hlavným mestom

Nasralláh naznačil, že počet zabitých a zranených mohol byť vyšší, pretože niektoré pejdžre neboli rozdané a iné sa v čase výbuchov nenachádzali v blízkosti členov Hizballáhu. Oznámil tiež, že Hizballáh preverí spoločnosti zapojené do výroby a predaja pejdžrov, ako aj spôsob ich distribúcie. Počas Nasralláhovho prejavu prelietavali nad libanonským hlavným mestom Bejrút izraelské bojové lietadlá. Spôsobili sonické tresky pripomínajúce výbuchy bômb, ktoré medzi obyvateľmi vyvolali paniku.

Viac o téme: VodcaIzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu