Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných výrobkov! FOTO Sťahujú ich z trhu, hrozí riziko poranenia a udusenia

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Getty Images, Pixabay)

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje, že na Slovensku sa nachádzalo viacero nebezpečných výrobkov. Ide najmä o detské postieľky, pri ktorých hrozí riziko poranení a udusenia. Na trhu sa predávali aj nebezpečné predlžovacie prívody. Skontrolujte si, či rizikové výrobky nemáte doma.

Ako informuje Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), hrozí pri nich potenciálne riziko poranení. "Z dôvodu nedostatočného konštrukčného vyhotovenia detských postieľok môže dôjsť k tržným poraneniam a pomliaždeninám dieťaťa, v určitých prípadoch aj jeho pádu z postieľky a následným fraktúram, či otrasu mozgu, resp. v krajných prípadoch, pri zachytení oblečenia dieťaťa na vonkajších vystávajúcich častiach postieľky, môže dôjsť ku škrteniu dieťaťa, ktoré je ponechané v postieľke bez dozoru," varuje.

Detská postieľka STAR

SOI upozorňuje na nebezpečnú detskú postieľku STAR, Art.Num. 22-491, los.Num. H52, pôvodom z Poľska. Ide o detskú drevenú postieľku bielej farby, s rozmerom lôžka 70/140 cm, s výškovo nastaviteľným roštom, bez matraca. Výrobok sa predáva zabalený v 2 kartónových krabiciach, na ktorých je uvedené označenie STAR Babybett, Art. Num. 22-491, Los-Num: H52. Súčasťou balenia je návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

Detská postieľka YAPPY KIDS®

Inšpekcia varuje pred detskou postieľkou YAPPY KIDS® White, Model: Yappy La:le, šarža: 09/2022, pôvodom z Lotyšska. Ide o detskú drevenú postieľku v bielom prevedení, na kolieskach. "Výrobok sa predáva zabalený v 2 kartónových krabiciach, na ktorých je uvedené označenie ´YAPPY KIDS® White, Model: Yappy La:le´, šarža: 09/2022 a EAN: 4754010387564," konkretizuje SOI. Súčasťou balenia je návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

Drevená postieľka, model Nanna Elle

Rovnaké riziko poranení platí aj pri detskej drevenej postieľke - model: NANNA ELLE, šarža 09/22, pôvodom z Európskej únie. Ide o detskú drevenú postieľku v bielom vyhotovení, bez matraca. "Výrobok sa predáva zabalený v kartónovej krabici, na ktorej je uvedené označenie „postýlka NANNA ELLE“ 120x60 cm, White, šarža 09/22 a EAN: 2025341470020," približuje SOI. Súčasťou balenia je návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

Detská postieľka bez matraca Moony Pine White

Spozornieť podla SOI je potrebné aj pri detskej postieľke bez matraca Moony Pine White, Art. 350390, pôvodom z Poľska. Ide o detskú drevenú postieľku bielo - hnedej farby, s rozmerom lôžka 70/140 cm, s výškovo nastaviteľným roštom bez matraca. "Výrobok sa predáva zabalený v kartónovej krabici, na ktorej je uvedené označenie ´Petite&Mars, Moony Pine White´, Artikel: 350390 a EAN: 8596202003892," konkretizuje inšpekcia. Súčasťou balenia je návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

Nebezpečná je aj rozkladacia postielka, hrozí udusenie

Inšpekcia varuje aj pred detskou cestovnou postieľkou SAMBA PLUS, 05/green, pôvodom z Číny. Ide o detskú cestovnú postieľku vyrobenú z textilných látok, s polohovacím lôžkom a skladacím matracom. Výrobok má bočný prielez pre staršie deti na zips, odkladacie vrecko, kolieska s brzdou a je zložená v textilnom vrecku. "Výrobok sa predáva zabalený v kartónovej krabici, na ktorej je uvedené: ´travel cot SAMBA PLUS´, colour: 05/green, EAN: 5902188711578 a dovozca Coto baby Sp. zo.o, Poľsko," dodáva SOI.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

Pri jej používaní hrozí potenciálne riziko zadusenia. "Skúšaním sa preukázalo, že textilný poťah sa môže ľahko pretrhnúť a výplňový materiál sa tak stane prístupným pre deti. Textilná výplň predstavuje malú časť. Berúc preto do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí vkladať si predmety do úst, hrozí pri používaní tejto hračky riziko zablokovania dýchacích ciest," varujú inšpektori.

Nebezpečné predlžovacie prívody

SOI upozorňuje na predlžovací prívod ELGOTECH, typ 04GZ, pôvodom z Poľska. Ide o predlžovací prívod oranžovej farby dĺžky 20 m s jednou zásuvkou. Na zásuvke predlžovacieho prívodu sa nachádzajú povinné identifikačné údaje (označenie typu a označenie CE) a technické údaje. Predlžovací prívod je balený v priehľadnom plastovom obale, súčasťou ktorého je priložená papierová etiketa. K predlžovaciemu prívodu nie je priložený návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

Druhým nebezpečným výrobkom tohto typu je predlžovací prívod JOEL, model/typ SY-CZ-03, Art. 820017, pôvodom z Číny. Ide o predlžovací prívod žltej farby dĺžky 20 m s jednou zásuvkou. Na zásuvke predlžovacieho prívodu sa nachádzajú povinné identifikačné údaje - ochranná známka výrobcu, označenie modelu/typu a označenie CE. Predlžovací prívod je balený v priehľadnom plastovom obale, súčasťou ktorého je trvale nalepená papierová etiketa. K predlžovaciemu prívodu nie je priložený návod na použitie v žiadnej jazykovej mutácii.

Slovensko zaplavilo MNOŽSTVO nebezpečných
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SOI)

V oboch prípadoch hrozí potenciálne nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. "Nedostatočné konštrukčné vyhotovenie výrobku, kedy vidlicu spotrebiča triedy ochrany I je možné zasunúť do zásuvky predlžovacieho prívodu určeného pre spotrebiče triedy ochrany II. Výrobok tak neposkytuje žiadnu ochranu pred úrazom elektrickým prúdom v prípade zapojenia spotrebiča triedy ochrany I do tohto predlžovacieho prívodu," upozorňuje SOI.

Máte právo na vrátenie peňazí

Slovenská obchodná inšpekcia informuje, že vo všetkých prípadoch uložila kontrolovanej osobe povinné opatrenia, ktorými zabránila ďalšiemu sprístupňovaniu nebezpečného výrobku na trhu, zabezpečila jeho stiahnutie z trhu ako aj informovanie spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku.

"Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok rovnakého typu a aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa," dodáva SOI a odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho prestali používať.

Viac o téme: Nebezpečné výrobkySlovenská obchodná inšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu