Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovákov čaká finančný ŠOK! Pripravte sa na najväčší nárast cien plynu v histórii... Šialené, o koľko má stúpnuť

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,3 %, a to najmä vďaka domácemu dopytu. V budúcom roku by mal nasledovať rast o 2,2 %, podporený čerpaním zdrojov z plánu obnovy. Odhaduje to Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR v aktuálnej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnil v stredu. Ceny plynu by však mali v roku 2025 narásť o 30 percent, čo kritizuje opozícia. Podľa hnutia Slovensko čaká domácnosti najväčší nárast cien plynu v dejinách SR.

archívne video

Tlak, že všetko sa ide zdražovať je nespravodlivý a nepravdivý, uviedol Danko (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Reálne príjmy obyvateľov by mali tento rok po odznení cenového šoku výrazne stúpnuť o 4 %, čo sa prejaví v spotrebe domácností. "Investičná aktivita sa presunie do súkromného sektora, ale celková tvorba kapitálu bude stagnovať kvôli pomalšiemu rozbehu čerpania nových fondov EÚ," predpokladá IFP. V závere tohto roka inflácia na Slovensku podľa prognózy vystúpi nad 3 % a za celý rok ceny priemerne vzrastú o 2,8 %. "Ceny energií sú medziročne stabilné vďaka dotovaniu cien a ceny tovarov sa zvýšia len mierne. Ceny služieb si však udržujú vysokú dynamiku zvyšovania a opäť zrýchli aj rast cien potravín," avizoval inštitút.

Slovákov čaká finančný ŠOK!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/IFP - Institute for Financial Policy)

Tempo rastu cien sa zrýchli, ceny plynu narastú o 30 %

V budúcom roku podľa neho tempo rastu cien zrýchli na 5,4 %. Infláciu ovplyvní zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) a nárast cien energií. "Vyššia DPH pridá 1,5 p. b. k zvýšeniu cenovej hladiny a ďalší 1 p. b. pridajú regulované ceny energií," vyčíslil IFP.

Slovákov čaká finančný ŠOK!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ŠÚ SR, IFP)

Kým ceny elektriny pre domácnosti sa v strednodobom horizonte nezmenia, v prípade plynu predpokladá inštitút jeho návrat na trhovú cenu. Spolu s vyššou DPH by to predstavovalo približne 30 % zvýšenie oproti súčasnej dotovanej úrovni. Pri cene tepla očakáva IFP pozvoľné zvyšovanie s rozložením do viacerých rokov.

Slovenské domácnosti čaká najväčší nárast cien plynu v dejinách, tvrdí Matovič

Slovenské domácnosti čaká v budúcom roku najväčší nárast cien plynu v histórii, a to o 30 %. Uviedol to vo štvrtok poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičné hnutie Slovensko Július Jakab spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom.

Slovákov čaká finančný ŠOK!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Hnutie SLOVENSKO)

„Cez navýšenie cien plynu vezme vláda občanom z peňaženiek 500 miliónov EUR. Keď sme boli vo vláde, tak sme ochránili domácnosti pred zvýšením cien plynu napriek tomu, že kvôli kríze na burze narástla jeho cena 12-násobne. Teraz je cena plynu na burze niekoľkonásobne nižšia, ale Ficova vláda ju chce občanom zvýšiť o 30 %. Musia to spraviť, lebo potrebujú rozkrádať verejné zdroje. Navyše, napriek týmto opatreniam a absencii akýchkoľvek kríz vláda Roberta Fica zadlžuje Slovensko výraznejšie, ako to bolo za našich vlád. Vytvárajú deficit o viac ako o polovicu vyšší, ako bol náš priemerný deficit. Vládnu nám absolútni diletanti,“ povedal Matovič.

„Oslovil som dôchodcu na Strednom Slovensku, ktorý žije v rodinnom dome - platí mesačný  preddavok na plyn 150 eur, pretože plynom kúri, aj si na ňom varí. Jemu po zvýšení vzrastie mesačná platba za plyn na 195 eur. Ročne tak zaplatí viac o 540 eur,“ povedal člen finančného výboru a podpredseda hnutia Slovensko Július Jakab. Podľa neho na tomto príklade vidno, aká je táto vláda antisociálna. "Vláda prináša amaterizmus, zvyšovanie poplatkov, zvyšovanie daní, historické zadlžovanie, siahanie na dôchodky a druhý pilier. Za rok nič pre ľudí neurobili, len ich ožobračujú. Navyše nás podľa analýzy ministerstva financií čaká najvyššia inflácia zo všetkých krajín Európy," konštatuje.

Július Jakab
Zobraziť galériu (6)
Július Jakab  (Zdroj: Repro foto YouTube/Hnutie SLOVENSKO)

Viac o téme: Ceny plynuMakroekonomická prognózaInštitú finančnej politiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu