Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ruský útok na východe ukrajiny! Raketa zasiahla hotel: Zahynul aj britský bezpečnostný poradca

Bezpečnostný poradca Ryan Evans (†38) zomrel po raketovom útoku na hotel Sapphire v Kramatorsku, kde mala prechodnú redakciu agentúra Reuters
Bezpečnostný poradca Ryan Evans (†38) zomrel po raketovom útoku na hotel Sapphire v Kramatorsku, kde mala prechodnú redakciu agentúra Reuters (Zdroj: X/Soror Inimicorum/Sergio Martínez Estrada)

KRAMATORSK – Vojna prináša so sebou smrť a utrpenie nielen pre bojové zložky, ale mnohokrát aj pre civilistov. Medzi najodvážnejších z nich patria novinári, ktorí sa snažia verejnosti priblížiť mnohokrát situáciu aj priamo z prostredia bojov. V takýchto prípadoch sú mnohokrát vystavení smrteľnému nebezpečenstvu, pričom nie každému sa podarí prežiť.

Ukrajinské mesto Kramatorsk, ktoré leží na východe v Doneckej oblasti, sa stalo opäť terčom ruských rakiet. Počas náletu jedna z nich zasiahla aj hotel Sapphire, kde bolo v tom čase zriadené prechodné stanovisko známej spravodajskej agentúry Reuters.  

Bezpečnostný poradca  

Sama agentúra Reuters poskytla informáciu, že útok, ktorý sa odohral v sobotu večer 24. augusta, neprežil britský bezpečnostný poradca Ryan Evans (†38), ktorý bol po celý čas súčasťou šesťčlenného tímu. Ďalší dvaja novinári utrpeli ťažké zranenia v podobe otrasu mozgu a hlbokých rezných rán a museli byť hospitalizovaní. Zvyšní členovia tímu skončili bez zranení. 

Miestni predstavitelia Kramatorsku uviedli, že hotel bol zasiahnutý balistickou ruskou raketou Iskander-M. Reportéri AP opísali miesto po útoku len jedným slovom "sutiny" a priblížili, že bagre a ťažká technika pracovala na mieste ešte niekoľko hodín. Píše o tom NY Post. "Okrem hotela Sapphire zničila následná tlaková vlna aj ďalšiu neďalekú viacposchodovú budovu," informoval médiá guvernér Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

Poradca bezpečnosti Evans (†38) spolupracoval s agentúrou Reuters od roku 2022. Ochraňoval a školil novinárov po celom svete. Okrem Ukrajiny bol prítomný aj v Izraeli či na olympijských hrách v Paríži. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť Ryanovej rodine a jeho blízkym. Pomohol mnohým našim novinárom pokryť udalosti na celom svete. Bude nám veľmi chýbať," uviedlo Reuters vo vyhlásení. 

Viac o téme: TragédiaSmrťRaketový útokRuská raketaKramatorskDonecká oblasťIskander-MVojna na UkrajineRyan EvansHotel SapphirePoradca bezpečnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu